Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация срещу изказвания на президента и премиера

Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация срещу изказвания на президента и премиера

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с декларация в защита на независимостта на държавното обвинение, след изказвания на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

От кадровия орган на Темида посочиха, че става дума за твърдения от последната седмица,  в които се отбелязва „нарушаване на Конституцията и отказ на прокуратурата да изпълнява законно установените си правомощия и обслужване на политически интереси“. Декларацията е в отговор на реакциите на президента и премиера по повод действията на прокуратурата във връзка с разследването на търговия с влияние срещу русенския бизнесмен Пламен Бобоков и огласените данни от страна на държавното обвинение за комуникация с  президентският секретар Пламен Узунов.

Преди ден Борисов заяви в двора на Специализирания наказателен съд и прокуратура, където бе извикан за разпит следното: „За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития, но това си е тяхна работа“. Преди него пък Радев настоя прокуратурата да покаже цялата комуникация с Бобоков и коментира, че: „прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта“.

Изявленията на държавните мъже дадоха основание на прокурорската колегия  да приеме декларация според която от ВСС няма да допусне прокуратурата да бъде въвлечена в институционални и политически противопоставяния. И отбелязват, че за пореден път са свидетели на това – лица, овластени от българските избиратели, да отправят от позицията си внушения и обвинения към прокуратурата за обслужване на зависимости и нелегитимни интереси. В декларацията се заявява още, че в противовес на добрия тон и в нарушение на основни принципи, без факти и доказателства продължават да се отправят квалификации и твърдения, свързани с дейността на прокуратурата. Ако има такива факти и доказателства срещу прокурори, пишат кадровиците, то трябва да бъдат сезирани компетентните органи. Накрая от прокурорската колегия заявяват, че изразяват категоричната си подкрепа за прокуратурата и призовава тя да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения.

Декларацията бе приета единодушно от Прокурорската колегия на ВСС. От пресцентъра на ВСС посочиха, че тя е в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на ВСС в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г. Тя ще бъде изпратена на Европейската комисия, на представителството на Европейската комисия в България, на посолствата на всички държави–членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България. 

Ето и пълния текст на декларацията:

Д Е К Л А Р А Ц И Я
на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
по повод твърдения за нарушаване на Конституцията на Република България,
за отказ на Прокуратурата на Република България да изпълнява законово установените ѝ правомощия и обслужване на политически интереси
Ние, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – избрани пряко от българските прокурори и следователи, и от 44-то Народно събрание на Република България, заявяваме пред българското общество, че няма да допуснем Прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти.
Независимостта на съдебната власт е установена с Конституцията на Република България. Развитието на нейните принципи в устройствения закон на съдебната власт са най-висша гаранция, че държавната власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в основния закон.
За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи.
В противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към българските магистрати и в нарушение на основните демократични принципи и ценности, споделяни и от европейските партньори, без факти и доказателства, в публичното пространство продължават да се отправят твърдения и квалификации, свързани с дейността на Прокуратурата, и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт.
Припомняме, че при наличие на факти и доказателства, че определени прокурори нарушават конституционно установените си правомощия, следва да бъде сезиран съответния компетентен орган – Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява категоричната си подкрепа към Прокуратурата на Република България и за пореден път отправя апел съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.