Прокурорите във ВСС  скочиха на Лозан Панов

Прокурорите във ВСС скочиха на Лозан Панов

Прокурорската колегия към ВСС прие становище, че писмото на 4-ма прокурори до апелативния спецсъд по повод проверка там във връзка с мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова не представлява опит за институционално въздействие върху съда, не накърнява независимостта на съдебната власт и не цели осуетяване на проверката в апелативния спецсъд. 10 от кадровиците на Темида гласуваха „за“ и нито един „против“ становището.

Повод за това стана писмо от председателя на ВКС Лозан Панов до прокурорската колегия, в което той предлага тя да изрази становище по писмото от 29 ноември 2018 г., подписано от временния административен ръководител на спецпрокуратурата Димитър Петров, и.ф. ръководителя на апелативната спецпрокуратура Николай Найденов, прокурора при ВКП Илиян Рангелов и прокурора при апелативната спецпрокуратура Тихомир Стоев.

По време на обсъждането на точката в прокурорската колегия стана ясно, че в писмото си до нея Панов се позовава на приетите от съдийската колегия стандарти за независимост на съдебната власт, но не цитира в цялост искането на 4-мата прокурори до апелативния спецсъд да не даде на проверяващите от ВКС делото срещу бившата кметица на столичния район „Младост“.

„В писмото на г-н Панов пише „Да не бъде представено на проверяващите съдии от ВКС“, но това е половината изречение от писмото на прокурорите. Продължението на изречението е „до произнасяне на апелативния спецсъд“, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. „Никой не е искал да накърнява независимостта на съдебната власт. Изпратената проверка на дело в апелативния спецсъд обаче е непосредствено преди произнасянето му по него. Председателят на ВКС има правомощие да разпорежда проверка, проблемът е моментът, в който тя бе наредена, и начинът, по който бе извършена. Няма опит за институционално въздействие“, каза Цацаров.

В средата на декември 2018 г. съдийската колегия на ВСС предаде Панов на Инспектората на ВСС с искане да провери дали е накърнил независимостта на съдебната власт, като е разпоредил проверка в апелативния спецсъд по делата за мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. До това се стигна, след като 11 апелативни спецсъдии, сред които и председателят им Георги Ушев, поискаха да се отговори дали разпоредената от Панов проверка е тенденциозна и редно ли е изобщо да се прави проверка насред течащото дело срещу Иванчева и Петрова.

„Имате ли, г-н Панов, някакво конкретно отношение към това дело?“, попита тогава шефът на ВАС Георги Чолаков. Вместо да отговори на въпросите дали и каква е връзката му с Иванчева и с „Правосъдие за всеки“, Панов заяви само, че законът му давал това правомощие, както и че нямало разлика дали проверките са по приключили или по неприключили дела, тъй като се разглеждала не същността, а организацията и движението на документацията по делото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.