Прокурорите във ВСС: Няма да се поддадем на политически натиск

Прокурорите във ВСС: Няма да се поддадем на политически натиск

Приеха единодушно декларация срещу опитите за влияние върху тях

С 11 гласа „за“ и нито един „против“ прокурорската колегия прие позиция по повод постъпила декларация и сигнал от Христо Иванов, председател на партия „Да, България“ с призив към членовете на ВСС да оттеглят номинацията на зам.-главния прокурор Иван Гешев за поста на главен прокурор, да образуват дисциплинарно производство срещу него и коментар на интервюто му пред БНТ. Както и по повод на получено отворено писмо от гражданско сдружение „Правосъдие за всеки“ също с искане да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев и да бъде излъчена друга номинация.

 

„Идеята на декларацията е да изразим позиция, която да даде отговор на постъпилите искания“, обясни пред прокурорската колегия главният прокурор Сотир Цацаров. Позицията на кадровиците на Темида е и по повод протеста пред сградата на ВСС. Той се проведе преди и по време на заседание на пленума на ВСС, трето поред, за издигането на кандидатура за главен прокурор и след това заседание на прокурорската колегия.

„Декларацията на ПП „Да, България“, както и сигналът и отвореното писмо, представляват опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор, както и независимостта на съдебната власт. С тях, както и с организираните протести срещу конкретен кандидат, се нарушават точно тези демократични ценности и принципи на правовата държава, които тази политическа сила прокламира, че убедено защитава. Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена в пълно съответствие с изискванията на Конституцията и Закона за съдебната власт без членовете на прокурорската колегия да се поддават на опити за политически натиск и влияние, независимо дали те се осъществяват от управляващите или от опозицията в политическия живот на страната“, гласи текстът на позицията на прокурорската колегия.

„Конкретен повод за тия искания е издигнатата кандидатура и интервюто. Без да коментирам въпросното интервю, моето мнение е, че каквото и да беше казал този кандидат, то нямаше да бъде прието от тази политическа сила и от нейния председател по съвсем обясними причини, защото очевидно този кандидат не съвпада с тяхното желание свързано с политически амбиции. С оглед на това, единственото, което ние казваме е, че ще спазим процедурата, единственото, което ние казваме е, че ще спазим конституцията и закона и че няма да се поддадем на каквито и да е опити за натиск и то не само от опозиционна политическа сила, за каквато се представя политическа партия „Да, България“, но и от всяка друга политическа сила, включително управляващите. Това е смисъла на тази декларация“, коментира преди гласуването на позицията Цацаров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.