Прокурорите избират нов член на ВСС (СНИМКИ)
7

Прокурорите избират нов член на ВСС (СНИМКИ)

Прокурорите избират нов член на прокурорската колегия на ВСС днес. Това е вторият етап от процедурата, след като миналата събота Общото събрание на прокурорите избра избирателни комисии - една за електронното гласуване и друга за гласуването с хартиени бюлетини.

До новият избор се стигна, тъй като членът на ВСС от прокурорската колегия Даниела Машева стана зам.-главен прокурор.

Гласуването днес се провежда в централното фоайе на Съдебната палата в  София. В 8 ч. председателят на Общото събрание на прокурорите Виктор Малинов – прокурор във Върховна административна прокуратура, обяви началото на изборния ден. Той поясни, че в централното фоайе на Съдебната палата е избирателна секция № 1,  в която се гласува с хартиена бюлетина в прозрачна урна, и уточни за прокурорите, които ще упражнят своя вот електронно дистанционно, да запазят талона за гласуване по интернет, в случай, че изборът продължи на следващия ден – 27.09.2020 г.

Кандидат в изборната процедура е Евгени Иванов Иванов – прокурор във Военно-апелативна прокуратура.

Право на участие в избора имат 1531 прокурори, от които 1312 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

Изборният ден ще продължи до 18.00 ч. и се излъчва в реално време чрез интернет сайта на ВСС, раздел „Онлайн“. Чрез Единния портал за електронно правосъдие може да се проследи в реално време електронната избирателна активност.

С решение на Прокурорската колегия по протокол № 32/18.08.2020 г.,  като наблюдатели при провеждане на Общото събрание на прокурорите на 26.09.2020 г., са регистрирани, на основание чл. 29м, ал. 2 от ЗСВ и чл. 30, ал. 2 от Правилата,  представители на „Асоциация „Форум“ - адв. Татяна Лисичкова, на Сдружение „Обединение на свободните адвокати“- адв. Росен Рашков, и на Сдружение „Съюз на младите юристи“ - Николай Михайлов.

Към 10.00 ч. общата избирателна активност в Общото събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС е 21%, като са гласували 316 прокурори. Чрез информационната система за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 291 от прокурорите в страната, като избирателната активност е 22,18 %.  С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 25 прокурори, като избирателната активност 11,42 %.

Кандидатът за член на ВСС Евгени Иванов – прокурор във Военно-апелативна прокуратура, се очаква да гласува в 11:00 ч. с хартиена бюлетина. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.