Прокурори проверяват старозагорска общинска болница

Прокурори проверяват старозагорска общинска болница

Предварителна проверка по подаден сигнал за груби нарушения  в специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора започна окръжната прокуратура, на този етап тя е срещу неизвестни лица, съобщи окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Проверката трябва да приключи  в едномесечен срок. Тя трябва да установи на какво основание, в продължение на 4 години, там е била хоспитализирана майката на управителя на здравното заведение д-р Чавдар Попов. С година по-кратко, пак там, в самостоятелна  стая е била „отглеждана“ бабата на старшата сестра Живка Колева.

Сигналът за нередностите е дошъл от общинската администрация. В края на март нарочна комисия е проверявала сигнал за същите нередности, подаден до общинския съвет, който е принципал на дружеството . Още тогава стана ясно, че двете възрастни жени са били настанени в самостоятелни стаи, получавали са храна и обгрижване, без никой от персонала да знае всъщност какви са заболяванията им. Ден след първата проверка жените са били изведени, а управителят и старшата сестра са внесли в касата  съответно по 2 000 и 1 000 лв.

Скандалът избухна месец преди датата на вече обявения конкурс за управител на здравното заведение, чийто временно изпълняващ дължността управител от 6 години е д-р Чавдар Попов.

Целта на прокурорската проверка е да установи дали става въпрос само за административно нарушение или има и злоупотреба със служебно положение, уточни Дичо Атанасов.

Веднага след направените първоначални констатации  д-р Попов е излязъл в отпуск, а старшата сестра е направила опит да организира подписка в своя защита, коментират работещи там здравни специалисти.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.