Проект „Общ надзор за законност по спазването на законодателството в държавата“ по програма „Перикъл“ 2020, финансиран от Европейската комисия, в изпълнение на Споразумение с реф. № ECFIN-156-2019/SI2.809493

Проект „Общ надзор за законност по спазването на законодателството в държавата“ по програма „Перикъл“ 2020, финансиран от Европейската комисия, в изпълнение на Споразумение с реф. № ECFIN-156-2019/SI2.809493

ПРБ инициара създаване на прокурорска мрежа между страните от Югоизточна Европа и Балканския регион за взаимодействие и сътрудничество при разследването на престъпления, свързани с фалшифициране на евробанкнотите и монети и свързаните с това измами, съвместно с полицейски и митнически служби.

С Регламент № 331/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 11 март 2014 г. за създаване на програма за обмен, помощ и обучение за защита на еврото срещу фалшифициране, е създадена многогодишна програма за действие (програма „Перикъл"), с цел насърчаване на действия за защита и гарантиране на еврото срещу фалшифициране и свързаните с това измами.

Към настоящия момент програма „Перикъл" е част от Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“ на Европейската Комисия, която е отделът на Комисията, ресорно отговорен за политиката на ЕС в областта на икономическия растеж, заетостта, публичните финанси и финансовата стабилност.

Прокуратура на Република България успешно реализира проект „Общ надзор за законност по спазването на законодателството в държавата“ по програма „Перикъл“ 2020, финансиран от Европейската комисия, в изпълнение на Споразумение с реф. № ECFIN-156-2019/SI2.809493.

Една от целите на проекта беше провеждането на международна конференция - „Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и предизвикателства пред правоприлагащите органи“.

Конференцията се проведе в периода 25-28 май в София. Участие взеха прокурори от седем държави – Република Северна Македония, Република Турция, Румъния, Босна и Херцеговина, Република Хърватия, Република Словения и Република Сърбия, както и представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Европол. От българска страна участваха представители на ПРБ, Българска народна банка, Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите и ДАНС.

В рамките на конференцията бяха обсъдени възможностите за:

- създаване на прокурорска мрежа между страните от Югоизточна Европа и Балканския регион за взаимодействие и сътрудничество при разследването на престъпления, свързани с фалшифициране на евробанкноти и монети и свързаните с това измами, съвместно с полицейски и митнически служби;

- запознаване и обсъждане на новите характеристики за сигурност, които могат да бъдат използвани за противодействие на технологичния напредък на фалшификаторите и

- обмен на най-добри практики и опити по методите на разследване на фалшификати евро монети и банкноти и негодни за обръщение евро монети, както и обмен на специфични експертни познания между участниците в конференцията, по-специално съдебните и правоприлагащите органи.

В рамките на форума представител на Европейска централна банка направи – “Статистически преглед на настоящата ситуация, последни тенденции. Значими събития, нови класове фалшификации и технически разработки през предходната година“.

Европейска рамка за защита на еврото от фалшифициране – административен капацитет, форми на сътрудничество, добри практики, перспективи, бяха представени от експерт на Европейската комисия.

От българска страна беше представен – „Анализ на заплахите и тенденциите в актуалните способи за извършване на престъпленията, свързани с фалшифициране на евро (производство, разпространение и т.н.) съобразно най-съвременните технологии за производство, включително трансгранични измерения при фалшифицирането и механизми за по-ефективно противодействие“, както и „Актуални характеристики на престъпния деец, на използваните предмети, средства и технологии за извършване“.

Представител на Европол запозна участниците с последните тенденции при фалшифицирането на евро от оперативна гледна точка. Предизвикателства, свързани с особеностите на разкриването и прилагането на способите  на доказване, включително използването на електронни доказателства.

Опита в своята работа споделиха и представителите на - Босна и Херцеговина, Румъния, Република Словения, Република Турция, Република Хърватия и Северна Македония.

Беше представен опитът на Евроджъст, отнасящ се до съвместните екипи за разследване /СЕР/ относно фалшификация и подправяне на пари и платежни средства. ПРБ е участвала  в седем СЕР относно фалшификация и подправяне на пари и платежни средства.

 

Графиката показват участието на българските прокурори в СЕР относно фалшификация и подправяне на пари и платежни средства.

Проект „Общ надзор за законност по спазването на законодателството в държавата“ по програма „Перикъл“ 2020, финансиран от Европейската комисия, в изпълнение на Споразумение с реф. № ECFIN-156-2019/SI2.809493

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.