Прокурор ни вика на разпит по телефона

Прокурор ни вика на разпит по телефона

Прокурорската колегия на ВСС прие правила за работа по време на извънредното положение

По време на извънредното положение призоваването за разпит да става по телефон или по електронен път. Това е една от мерките за организацията на работа на прокуратурата по време на извънредното положение, които бяха приети на заседание на прокурорската колегия на ВСС. То беше проведено по видеоконферентна връзка и излъчвано онлайн, както винаги. 

Ето приетите правила за работа по време на извънредното положение:

1. Да се съобрази участието на прокурори в съдебни дела за периода от 18 март 2020 г. до прекратяване на извънредното положение съгласно решение на Съдийската колегия от 15.03.2020 г., допълнено с решение на Съдийската колегия от 16.03.2020 г.
2. Административните ръководители, съобразно спецификата на работата във всяка прокуратура да въведат организация на дейността чрез работа по график или работа от разстояние (дистанционна форма на работа).
3. Административните ръководители да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, разполагане на работните места на подходящо разстояние и други предпазни мерки съобразно препоръки от Националния оперативен щаб, създаден със Заповед № Р-37/26.02 2020 г. на министър-председателя на Република България.
4. Достъпът на прокурори, следователи и съдебни служители в съдебните сгради, се определя със заповед на съответния административен ръководител.
5. Административните ръководители да организират извършването на всички административни услуги на принципа на „едно гише“, физически разположено максимално близо до входа на съдебната сграда като осигурят непрекъснатото му обезпечаване с необходимите предпазни средства срещу разпространение на инфекцията.
6. Препоръчва се призоваването на лица по преписки и досъдебни производства за периода на обявеното извънредно положение да се извършва по телефон или по електронен път.
7. Препоръчва се подаването на документи да се извършва по пощата или по електронен път.
8. Работата на деловодствата с граждани да се ограничи максимално, като информацията за въведената организация да се публикува на сайтовете на прокуратурите.
9. Справки се извършват САМО по телефоните, обявени на официалните страници на прокуратурите или по електронен път на обявените от тях електронни адреси.
10. Информацията за създадената организация в условията на обявеното извънредно положение да се публикува на официалните електронни страници на съответните прокуратури.
Мерките влизат в сила от вземане на решението на Прокурорската колегия до прекратяване на извънредното положение.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.