Спецпрокуратурата влезе в сряда в Държавната комисия по хазарта, която се намира в Центъра по хигиена на столичния бул. „Акад. Иван Гешов“. Преди обяд пред сградата спряха 5-6 патрула на Охранителна полиция и два буса на Спецпрокуратурата.

На място беше нейния ръководител Димитър Петров и прокурор Ангел Кънев. В продължение на повече от 5 часа обвинителите търсеха документи, които събраха в кашон и изнесоха в късния следобед. „Без коментар“, бяха единствените думи на Кънев, след като си тръгна заедно с колегите си от сградата.

„Извършват се действия по разследване на досъдебно производство на Спецпрокуратурата“, лаконично обясни и главният прокурор Иван Гешев.

„Не избираме момента в случаи като този с акцията в Комисията по хазарта“, пък коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов. На въпрос защо сега се прави акцията в ДКХ и дали това е случайно, министърът отговори: „Работа се върши, когато сме готови и когато има необходимост. Ние не избираме момента. Той се избира от ситуацията, когато има данни или постъпят нови данни и т.н. Тази операция е на прокуратурата, ние обезпечаваме само района“, каза още министърът, цитиран от Фокус.

Междувременно Агенцията за държавна финансова инспекция изнесе в сряда следобед данните, които е събрала досега при проверката си в ДКХ. Инспекцията е възложена по разпореждане на финансовия министър Владислав Горанов от 16 декември 2019 г. Целта е да се види какви държавни такси са събирани от хазартните оператори и дали тези приходи са формирани законосъобразно. Впоследствие идва постановление на Спецпрокуратурата по повод образувано досъдебно производство. След това постановление периодът, за който се прави проверката, е разширен с още една година назад и така вече обхваща времето от 2014 до 2019 г. Освен това в предмета на инспекцията се включват и вноските за социално отговорно поведение, които хазартните оператори трябва да са правили. Това обясни шефът на АДФИ Георги Начев.

Той поясни, че според законовата уредба от лицензираните хазартни оператори се събират държавни такси на две различни основи. За поддържане на лиценз за организиране на традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра. А за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.

АДФИ е установила, че единствено Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ е плащало 15-те процента върху залозите. Останалите оператори са плащали 20% от събраните такси и комисиони. От 2014 до 2019 г. приходите от държавни такси за хазарт възлизат на общо 500 милиона лева. Те обаче са щели да бъдат с още 210 милиона лева повече, ако и останалите оператори са били облагани като държавното тото. „За една и съща игра се събират формирани по различен начин такси. Дали това е било законно, не е въпрос за нас, а ще стане ясно в рамките на действията на прокуратурата. Очаква се становище да дадат и от ДКХ“, каза Георги Начев. Съпоставката е направена на база информацията от ДКХ само за моментната лотария. Сумата от 210 млн. лв. не е окончателна. Очакваме тя да се окаже по-голяма, когато проверката приключи, уточни Начев. Тогава ще стане ясно и дали АДФИ ще заключи, че на бюджета са нанесени вреди.

Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ), „Национална лотария“ и „Евробет“ излязоха с официално становище във връзка с изявлението на директора на АДФИ Георги Начев. В него се казва, че Начев е потвърдил, че „частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси. За проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева.“ Малко по-късно ситуацията бе коментирана и от собственика на „Левски“ Васил Божков, който проведе нова среща с феновете на клуба. На нея той отново посочи, че ако бъдат приети промените в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов, той няма как да издържа клуба и ще се оттегли. Един от собствениците на „Националната лотария“ - Димитър Ганев, който също присъства на срещата на „Герена“, обяви, че новите собственици са дали около 24 млн. лева, откакто са влезли в клуба, а две фирми - „Виваком“ и „Главболгарстрой“, ще съдят „Левски“ за над 6 милиона лева. Ръководството на „сините“ обяви, че към момента са погасени 7 348 000 лева стари задължения, които са към данъчни, осигуровки, мениджъри, футболисти и т.н. „Левски“ има споразумение с НАП за разсрочване, по което спазва абсолютно всичко и НАП може да го потвърди. „Левски“ е абсолютно платежоспособен и няма просрочени задължения. Не се притеснява от своите кредитори, които имат стари неща“, обяви още Ганев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Седмицата започва със слънце

Днес ще е предимно слънчево. На места в котловините на Западна България до обяд ще се задържи мъгливо. Ще се появи слаб югозападен вятър. По-топло, с максимални температури между 11 и 16 градуса, по-ниски - в районите с продължителна мъгла.

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

Всяко пето училище прати в историята хартиения дневник (ТЕМАТА)

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

1715 от всички над 2200 школа в страната използват електронен дневник през учебната 2019/2020 г., за да нанасят отсъствия и оценки онлайн. Това показват данни на образователното министерство, предоставени на „Монитор“. Училищата могат да избират между три варианта – хартиен, хартиен и електронен или само електронен дневник. На последната опция са се спрели близо 400 от тях. Това означава, че всяко пето школо у нас е пратило в историята хартиения дневник.

Липса на ваксини остави без помощи семействата на други 485 хлапета

Отрязаха детските на 10 591 ученици заради бягства от час

Липса на ваксини остави без помощи семействата на други 485 хлапета

Месечните помощи на 10 591 деца са спрени от началото на учебната година до 19 декември заради натрупани пет неизвинени отсъствия в училище в рамките на един месец. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Деница Сачева до депутата от БСП Георги Гьоков на въпрос за раздадените помощи през изминалата година.