Прокуратурата влезе в  Комисията по хазарта (ОБЗОР)

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта (ОБЗОР)

Спецпрокуратурата влезе в сряда в Държавната комисия по хазарта, която се намира в Центъра по хигиена на столичния бул. „Акад. Иван Гешов“. Преди обяд пред сградата спряха 5-6 патрула на Охранителна полиция и два буса на Спецпрокуратурата.

На място беше нейния ръководител Димитър Петров и прокурор Ангел Кънев. В продължение на повече от 5 часа обвинителите търсеха документи, които събраха в кашон и изнесоха в късния следобед. „Без коментар“, бяха единствените думи на Кънев, след като си тръгна заедно с колегите си от сградата.

„Извършват се действия по разследване на досъдебно производство на Спецпрокуратурата“, лаконично обясни и главният прокурор Иван Гешев.

„Не избираме момента в случаи като този с акцията в Комисията по хазарта“, пък коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов. На въпрос защо сега се прави акцията в ДКХ и дали това е случайно, министърът отговори: „Работа се върши, когато сме готови и когато има необходимост. Ние не избираме момента. Той се избира от ситуацията, когато има данни или постъпят нови данни и т.н. Тази операция е на прокуратурата, ние обезпечаваме само района“, каза още министърът, цитиран от Фокус.

Междувременно Агенцията за държавна финансова инспекция изнесе в сряда следобед данните, които е събрала досега при проверката си в ДКХ. Инспекцията е възложена по разпореждане на финансовия министър Владислав Горанов от 16 декември 2019 г. Целта е да се види какви държавни такси са събирани от хазартните оператори и дали тези приходи са формирани законосъобразно. Впоследствие идва постановление на Спецпрокуратурата по повод образувано досъдебно производство. След това постановление периодът, за който се прави проверката, е разширен с още една година назад и така вече обхваща времето от 2014 до 2019 г. Освен това в предмета на инспекцията се включват и вноските за социално отговорно поведение, които хазартните оператори трябва да са правили. Това обясни шефът на АДФИ Георги Начев.

Той поясни, че според законовата уредба от лицензираните хазартни оператори се събират държавни такси на две различни основи. За поддържане на лиценз за организиране на традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра. А за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.

АДФИ е установила, че единствено Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ е плащало 15-те процента върху залозите. Останалите оператори са плащали 20% от събраните такси и комисиони. От 2014 до 2019 г. приходите от държавни такси за хазарт възлизат на общо 500 милиона лева. Те обаче са щели да бъдат с още 210 милиона лева повече, ако и останалите оператори са били облагани като държавното тото. „За една и съща игра се събират формирани по различен начин такси. Дали това е било законно, не е въпрос за нас, а ще стане ясно в рамките на действията на прокуратурата. Очаква се становище да дадат и от ДКХ“, каза Георги Начев. Съпоставката е направена на база информацията от ДКХ само за моментната лотария. Сумата от 210 млн. лв. не е окончателна. Очакваме тя да се окаже по-голяма, когато проверката приключи, уточни Начев. Тогава ще стане ясно и дали АДФИ ще заключи, че на бюджета са нанесени вреди.

Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ), „Национална лотария“ и „Евробет“ излязоха с официално становище във връзка с изявлението на директора на АДФИ Георги Начев. В него се казва, че Начев е потвърдил, че „частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси. За проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева.“ Малко по-късно ситуацията бе коментирана и от собственика на „Левски“ Васил Божков, който проведе нова среща с феновете на клуба. На нея той отново посочи, че ако бъдат приети промените в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов, той няма как да издържа клуба и ще се оттегли. Един от собствениците на „Националната лотария“ - Димитър Ганев, който също присъства на срещата на „Герена“, обяви, че новите собственици са дали около 24 млн. лева, откакто са влезли в клуба, а две фирми - „Виваком“ и „Главболгарстрой“, ще съдят „Левски“ за над 6 милиона лева. Ръководството на „сините“ обяви, че към момента са погасени 7 348 000 лева стари задължения, които са към данъчни, осигуровки, мениджъри, футболисти и т.н. „Левски“ има споразумение с НАП за разсрочване, по което спазва абсолютно всичко и НАП може да го потвърди. „Левски“ е абсолютно платежоспособен и няма просрочени задължения. Не се притеснява от своите кредитори, които имат стари неща“, обяви още Ганев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.