Прокуратурата в Разград разследва страданията на лъва Любо

Прокуратурата в Разград разследва страданията на лъва Любо

Производството е по член 325 Б от НК за проявена жестокост към животно

Районната прокуратура в Разград е образувала досъдебно производство за проявена жестокост към лъва Любо от местния зоопарк, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева. Разследването започва незабавно и е за извършено престъпление по член 325б, ал. 1 от НК, който ангажира наказателната отговорност на всеки, проявил жестокост към гръбначно животно, на което причини смърт, тежко или трайно увреждане.

Лъвът Любо от зоопарка в Разград е в тежко здравословно състояние и се нуждае от специализирана помощ, алармираха през октомври т. г. в социалните мрежи посетители на зоокъта. Според разпространените видеозаписи царят на животните е със сериозни двигателни проблеми и куца с единия си крак. Заради проблема се наложи да бъде преместен в самостоятелна клетка. Според гл. експерт "Земеделие и стопанска дейност" в Община Разград д-р Михаил Балтаджиев голямата котка си била претъркала крака на цимента, но това можело да се случи при всяко едно животно.
От НПО за защита на животните в Лудогорието уведомили прокуратурата за състоянието на лъва Любо и това послужило за законен повод за образуване на досъдебното производство. Правозащитниците твърдят в сигнала си, че мъжкият лъв е видимо болен и има увредена лапа. В същото време според тях договорът за медицинско обслужване на животните в зоокъта е изтекъл и не е продължен.
Разследването ще изиска медицинските документи и ще назначи ветеринарномедицинска експертиза, която да установи уврежданията на лъва, да оцени степента им и последиците от тях. Ще бъдат изискани и документи от община Разград за установяване статута на зоокъта, собствеността на животните, състоянието им и отговорните служители за отглеждането им.
Районната прокуратура в Разград е разпоредила разследването да се извърши в двумесечен срок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.