0

Р айонна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите, в които се съобщава за издадени фалшиви „зелени“ сертификати на граждани, които искат да им бъде поставена ваксина, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив. 

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите, в които се съобщава за издадени фалшиви „зелени“ сертификати на граждани, които искат да им бъде поставена ваксина, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив. 

По указание на наблюдаващия прокурор трябва да се установят хората, признали пред медицински персонал, че притежават имунизационни удостоверения, но те не са истински, поради което и настояват да бъдат ваксинирани.

Ще се събират данни кога и по какъв начин те са се сдобили с тях и дали са заплащали за това на определи лица.

В хода на проверката ще се установят данни за евентуално извършени документни престъпления, както и за нарушение на противоепидемичните мерки, свързани с издаването и ползването на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19.

Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

От прокуратурата в Пловдив казаха пред „Монитор“, че признанията са правени пред лекари и медицински сестри. Предстои те да бъдат издирени и разпитани, както и разкаялите се хора. От държавното обвинение не са наясно какво ще стане с ваксинацията на притежателите на фалшиви сертификати. Медици обаче, обясняват, че веднъж влезли в международната система със завършен имунизационен цикъл няма как да бъдат вкарани повторно там. Предполага се, че уплашени от размера на пандемията, притежатели на фалшиви сертификати искат истинска ваксинация и затова се явяват в медицинските центрове да я получат. Заявяват първа доза, а в системата излиза, че имат 2 или 3.