Прокуратурата се самосезира за потенциална водна криза и в Ботеград

Прокуратурата се самосезира за потенциална водна криза и в Ботеград

Специализираната прокуратура се самосезира след изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза в града.

Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир Бебреш (основен водоизточник на Ботевград) и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване награда ще има за още около 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани, пишат от прокуратурата.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града ене само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ"Бебреш", собственост на дружеството "Агрохолд" с управител бившия кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа "работи извън обхвата на своето разрешително".

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесените в публикацията данни. Ще се изяснява как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, ще се изискат и съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в яз."Бебреш", както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига.

Проверката ще изясни дали действително за жителите на Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини.

Ще се изискат експертни справки с данни за количеството на водата вяз."Бебреш", в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в Ботевград.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.