Прокуратурата се самосезира за дюните в къмпинг

Прокуратурата се самосезира за дюните в къмпинг "Смокини"

Окръжна прокуратура – Бургас се самосезира след публикациите в медиите и сигналите от гаждани, че  на плаж „Смокиня“ са унищожени пясъчни дюни и разораване на пясъка. Държавното обвинение вече е разпоредило проверка на случая. 

"Проверката е възложена на служители на ОД на МВР – Бургас, които имат правомощия за извършването й, установени в чл. 32, ал. 11, вр. чл. 30, ал. 3 от ЗУЧК. Действията по проверката започват незабавно. При стартиране на административно наказателно производство и при констатация на административно нарушение може да бъде използван целия обем на възможности, предвидени в чл. 41, вр.чл. 20 и чл. 21 по ЗАНН, които позволяват отнемане в полза на държавата на средствата, с които е осъществено нарушението. С цел предотвратяване и преустановяване на административните нарушения по ЗУЧК, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, компетентният или оправомощени от него длъжностни лица могат да приложат и административни мерки спрямо физически или юридически лица, съобразно чл. 34 от ЗУЧК. Окръжна прокуратура – Бургас трябва да бъде уведомена за предприетите мерки в срок до 19.04.2021 г.", съобщиха от държавното обвинение. 
Успоредно с това проверка по случая започна и РИОСВ – Бургас. Експерти на екоинспекцията са извършили проверка на терен и са установили, че в два полигона се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти. 
"Местоположението на бъдещите преместваеми обекти е обозначено на терен с колчета. След заснемане с GPS се установи, че не се засягат обекти по чл. 6, ал. 4, т. 4 от закона за устройство на Черноморското крайбрежие (пясъчни дюни) със забрана за разполагане на обекти и съоръжения", съобщиха от РИОСВ Бургс. От инспекцията уточниха, че новата схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на морски плаж „Смокини - север“ не е внесена за съгласувана с РИОСВ – Бургас, поради което на концесионера  е дадено предписание да преустанови всякакви действия до съгласуване на схемата за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.