Прокуратурата разследва престъпление за надплатените партийни субсидии

Прокуратурата разследва престъпление за надплатените партийни субсидии

Партиите връщат изплатените им в повече пари

Проверката на Върховната административна прокуратура приключи и потвърди, че на петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, които значително надвишават субсидията, която им се полага.

Министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии. Тя е 11 лв. за един действителен глас, а в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии (ЗПП) са били изплатени 13.23 лв. на глас.

Според разпореждането на прокуратурата Горанов трябва да започне действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.- 2018 г. Трябва и да се организира стриктно спазване на закона, така че те да получават реално определения им по закон размер на партийната субсидия.

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал министъра на финансите Владислав Горанов, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура с указания – да вземат мерки, за да не се допуска в бъдеще подобен резултат, да се въведе последващ контрол, а сега да се разследва извършено ли е престъпление от служители на Министерството на финансите.

На 22 май главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка по реда на надзора за законност след телевизионното предаване "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви, излъчено два дни по-рано, за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г.

Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. В резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13.23 лв.

Проверката е трябвало да изясни дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон, съобщават от прокуратурата.

От държавното обвинение са установили, че информацията в телевизионното предаване "Шоуто на Слави" отговаря на действителността.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.