Прокуратурата разследва  пет сюжета за БНР

Прокуратурата разследва пет сюжета за БНР

Обвинител №1: Полфрийман може да напусне Бусманци, като получи валидни документи

Според прокуратурата в БНР са се развили пет сюжетни линии, част от които е и спирането на сигнала на националното радио. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си във Временната анкетна комисия за казуса „БНР“.

Първата линия касае спирането на програмата „Хоризонт“. Главният прокурор каза, че има две версии в тази връзка - едната е на директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов, а втората е на генералния директор на БНР Светослав Костов. Според първата версия спирането е извършено със знанието и съответните нареждания на Светослав Костов. Цацаров обяви, че


предстои провеждането

на очна ставка

заради разминаването на показанията на двамата.

Втората сюжетна линия е заради сигнал от СЕМ, към който е приложен протокол от проведената среща на членовете на медийния регулатор с представители на редколегията на „Хоризонт“ и други журналисти от радиото във връзка с информация за принуда върху генералния директор и за принуда върху журналисти.

По думите на Цацаров пак имало две различни групи свидетели, но той направи уговорката, че прокуратурата се занимава само с проблема дали е извършено престъпление. Вече има и разрешение за използване на възможностите по Закона за електронните съобщения


да се проверят наличните

телефонни обаждания

Третият сюжет е за просрочени финансови договори, а по думите му четвъртата сюжетна линия в радиото не е свързана с принуда или длъжностни престъпления. Цацаров се спря и на петата сюжетна линия.

"Ако правилно съм схванал думите на генералния директор на радиото той обясни, че е предотвратен втори опит за спиране на радиото“, посочи обвинител № 1. По думите на Цацаров ръководството на радиото е получило писмо, че на 4 октомври ще бъде извършена профилактика на Копитото от 9 до 17.00 ч. Също така той уточни, че профилактиката е абсолютно планова и прокуратурата е изискала от НУРТС и той е изпратил графика на тази профилактика.

"Тя по никакъв начин


не е могла да засегне излъчването

на програма "Хоризонт"


посочи още главният прокурор.

В кулоарите Цацаров коментира темата за паниката в Сливен, при която родители изведоха децата си от училище заради слух, че ще им бъдат отнети от социалните. Той отрече да има данни за участието на чиновник от МО в провокацията. Цацаров призова, ако има такова нещо, да бъде сигнализирана прокуратурата. Той заяви, че


има данни за участие

на религиозни общности

които стоят зад провокациите

Също така се коментира и правният казус с оставането на осъдения за убийство Джок Полфрийман в центъра за временно настаняване за чужденци в Бусманци. Главният прокурор обясни, че основанието той да се намира в центъра за настаняване, е липсата на валидни документи за самоличност, които са издадени от австралийската страна.

„Има изявления, че такива документи са издадени. Физически той не разполага с тях. Това знам аз. Ако тези документи му бъдат предадени, той няма основание да стои в центъра в Бусманци“, допълни още главният прокурор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.