Прокуратурата разследва хулиганство пред  „София Тех Парк“

Прокуратурата разследва хулиганство пред „София Тех Парк“

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325, ал. 1 НК (хулиганство) във връзка с нападението над граждани, в това число журналисти, на 5 август т.г. при провеждането на Национална конференция на територията на „София Тех Парк“, съобщиха от държавното обвинение.

След проведени активни мероприятия от СДВР по издирване на участниците в конфликта, до момента са установени три лица. На 6 август е задържан 22-годишния С.С., който присъства на мястото на инцидента, при който лице изтръгва от журналиста Полина Паунова мобилен телефон и го изхвърля зад поставени в района оградителни ленти. Установен и разпитан е и мъж на 66 г., който е заснет от журналисти да отправя към тях обидни и нецензурни реплики.

На 7 август е задържан и 20-годишния Д.С., за когото е установено, че е извършил противоправни действия – изтръгване и изхвърляне на мобилното устройство от ръцете на Паунова.

Под ръководството на прокурор, СДВР продължава разследването.

Дирекция „Публична комуникация“ информира международната журналистическа организация

„Репортери без граници“ и Асоциацията на европейските журналисти в България

за предприетите действия по разследване на нападенията над граждани, в това число и над журналисти, в района на „София Тех Парк“ на 5 август 2020 г. В предоставената информация се посочва, че е задържано лицето, което извършвайки хулигански действия, изтръгва мобилно устройство от журналист. Информира се за установени още две лица, свързани с инцидента, както и че действията на прокуратурата и полицията по разследването продължават.

Копия от писмата до двете журналистически организации са изпратени до Представителството на Европейската комисия в София, Посолството на Съединените американски щати у нас, председателя на Европейската народна партия -Доналд Туск, както и до централите на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) във Вашингтон и в Прага.

В писмата на Дирекция „Публична комуникация“ се посочва още, че Прокуратурата на Република България не веднъж е изразявала позиция и е демонстрирала с действия, че е безкомпромисна срещу всеки, извършил незаконосъобразни деяния спрямо представители на средствата за масово осведомяване.

„Дирекция „Публична комуникация“ намира за необосновано и некоректно обвързването на хулиганските действия спрямо представител на българската редакция на „Свободна Европа“ с принципната позиция на Дирекция „Публична комуникация“ (https://prb.bg/bg/news/aktualno/45079-pozitsiya-na-direktsiya-%E2%80%9Epublichna-komunikatsiya%E2%80%9C-vav-vrazka-s-narushavane-na-pr) по отношение на нарушаването на журналистическите стандарти, изразяващо се в уронване на престижа и засягане на независимостта на български прокурор, посредством публикация на журналиста Борис Митов, пише още в писмата до двете журналистически организации. Посочва се, че позицията на Дирекция "Публична комуникация" по никакъв начин не се отнася до редакционната политика на българската редакция на "Свободна Европа" като част от Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), а единствено до

тенденциозното отношение на конкретния журналист

спрямо личността на редови български магистрат.

„Дирекция „Публична комуникация“ уважава и напълно подкрепя правото на свобода на медиите, включително счита за полезни критичните анализи спрямо работата на Прокуратурата на Република България, стига те да отговарят на стандартите за професионална и етична журналистика и да не уронват престижа и независимостта на съдебната власт“, пише още в писмата, адресирани до „Репортери без граници“ и Асоциацията на европейските журналисти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.