Прокуратурата разкри корупция в Медицинския одит

Прокуратурата разкри корупция в Медицинския одит

Здравният министър Ананиев пуска нови правила за проверките

Прокуратурата е разкрила корупционен елемент в Изпълнителната агенция „Медицински одит“ (ИАМО). Нейното ръководство е имало отношения с лекари и директори на болници. Това стана ясно от изказване на говорителя на главния прокурор прокурор Румяна Арнаудова пред БТВ.

В четвъртък стана ясно, че прокуратурата разследва ИАМО за престъпления по служба, приключване на преписки за смъртни случаи като приключили с резолюция „по маловажност“ и натиск от страна на директора проф. Златица Петрова върху служители да препратят констатациите от проверките в протоколите. За тези и още други случаи „Монитор“ писа пръв в поредица от журналистически разследвания.

Касае се категорично за злоупотреба с власт, а не само за административно нарушение. Има и корупционен елемент, каза прокурор Арнаудова. Тя обясни, че при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, агенцията е взела самостоятелно решение да не сезира прокуратурата. Така не се е стигнало до наказания за извършители на престъпления.

Прокурор Арнаудова каза още, че са събрани доказателства за комуникация на определени медици със служители, извършвали проверки по сигнали за лекарски грешки.

На въпросните служители са били давани наставления за това как да извършат дадена проверка. Били са карани да подправят изготвени вече доклади към констативни протоколи. Ние вече разполагаме с въпросните документи, обясни Арнаудова.

Освен това, имало несъответствия и между това, което „Медицински одит” са обявили на страницата си в интернет и онова, което са предоставили на прокуратурата.

Липсват около 40 преписки, които ще бъдат изискани, каза Арнаудова.

Тя се е запознала с общо 608 преписки, създадени по сигнали на граждани. Сред тях са и тези за смърт на 11 пациенти. Прокурор Румяна Арнаудова посочи, че ръководството на агенцията имало отношения с лекари и шефове на болници.

Разследващите търсят престъпна схема, при която са били облагодетелствани определени медици и лечебни заведения. Установени са и смъртни случаи в различни болници, за които агенцията е извършвала проверки, но прокуратурата не е била сезирана.

Освен това, е „Е имало комуникация със служители, които проверявали болници, били са им давани указания как да извършват проверката". Сред тези случаи има и такива за починали бебета.

Прокурор Арнаудова посочи, че не е разговаряла с отстранената шефка на агенцията.

Със Златица Петрова не сме разговаряли. Ако се наложи да бъде разпитана, ще бъде разпитана. Прокуратурата няма да се ограничи с проверките само в периода 2016-2017 г., защото тази практика съществува от 2015-а. В прокуратурата са постъпили множество сигнали и всички те ще бъдат разгледани, заяви тя и призова всеки, който е бил неглижиран от „Медицинския одит“ да се обърне към специализираната прокуратура.

Престъплението, за което сме образували наказателно производство не е по немърливост. Става въпрос за класическо престъпление по служба с корупционен елемент, посочи Арнаудова.

Междуврлеменно здравният министър Кирил Ананиев пусна проект на нова наредба за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения от Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Тя вече е публикувана за обществено обсъждане. в него се предвиждаиИзпълнителният директор на агенцията да определя със заповед служителите, които извършват проверките, както и те да се легитимират със служебни карти.

Основните промени са свързани с премахване на задължението да се съставя доклад до

изпълнителния директор на агенцията след извършена проверка от лицата, които осъществяват проверки.

С измененията в нормативния акт се предвижда за нуждите на отчетността и контрола, лицата, които осъществяват проверки, да представят отчет до изпълнителния директор за извършената работа в срок до 5 дни от датата на връчване на констативния протокол на проверявания.

До момента първо се е пишел доклад до директора, което е позволявало да се манипулират данни под негов натиск, коментираха бивши служители на ИАМО.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.