След призива на президента да се мотивира питането до КС: Прокуратурата пусна СРС-та между Радев и шефа на ВВС (ОБНОВЕНА+ЗАПИСИ+ДОКУМЕНТИ)
3

След призива на президента да се мотивира питането до КС: Прокуратурата пусна СРС-та между Радев и шефа на ВВС (ОБНОВЕНА+ЗАПИСИ+ДОКУМЕНТИ)

ДАНС записала разговори, в които държавният глава поискал осуетяване на проверка на КПКОНПИ

Прокуратурата пусна във вторник три аудиозаписа, направени със СРС-та, между които има разговор на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Цанко Стойков.

Доказателствата са част от досъдебно производство от май 2017 г., което се води от спецпрокуратурата и има за цел да разследва престъпления у нас и в чужбина, извършвани от служители на МО и други военни структури.

До публикуването на СРС-та пък се стигна, след като по-рано през деня във вторник главният прокурор Иван Гешев обяви, че питането му до Конституционния съд за имунитета на президента и вицепрезидента е изпратено, след като е получил документи по досъдебно производство. В отговор държавният глава призова обвинител № 1 публично да мотивира питането си до КС. Така в късния следобед от пресцентъра на държавното обвинение разпространиха 3 аудиофайла и постановление за спиране на досъдебното производство.

Според държавното обвинение в разговорите между Радев и Стойков има данни за извършено престъпление от страна на президента – за натиск върху текущо разследване. Става дума за проверка на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) по назначаването на настоящата съпруга на президента като ПР на ВСС в периода, в който той го оглавяваше. От държавното обвинение са разпространили и записи от приложено СРС, от които се чува диалог между двама мъже, за единия от които се твърди с категоричност, че е настоящият командир на ВСС Цанко Стойков, във връзка със стартиралата срещу "Деси" (Десислава Радева, бел.ред.) проверка.

От репликите между Радев и Стойков в един от записите става ясно, че Стойков информира президента за това, че КПКОНПИ води производство за конфликт на интереси срещу държавния глава. Става въпрос за сигнал, че Радев е предоставил на настоящата си съпруга Десислава Радева ведомствено жилище и я е назначил за свой пиар във ВВС в разрез със законовите процедури.

В записа се чува как Радев иска генералът да му даде документите по проверката, за да се „разгледат“ от юридическия му екип. Президентът настоява това да стане преди от ВВС да отговорят на Антикорупционната комисия. Самият Стойков пък обещава на президента да кажат на КПКОНПИ, че „нямат тези данни въобще“.

"Аз съм дал указания каквото може да не пращаме, няма да го пращам", заявява Стойков, като уточнява, че става дума за "Деси": "Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал". Мъжкият глас, за който се предполага, че е на президента, отговаря, че "това са абсолютни простотии", но държи да бъде държан в течение.

Следват два други разговора, които Стойков води с негови служители, в които се обсъжда как да се подходи по отношение на проверката.

От прокуратурата посочват, че при анализа на уликите са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.

„Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи. С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно конституцията държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията“, посочват още от държавното обвинение.

По-рано през деня главният прокурор Иван Гешев обясни пред журналисти, че наблюдаващи прокурори са му изпратили данни, от които той е преценил, че трябва да направи питане до КС за имунитета на президента и вицепрезидента.

"Мога да кажа само едно нещо: че ми е изпратено досъдебното производство от наблюдаващите прокурори. Които са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат – да кажем – неясноти в разпоредбата на чл. 103. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Това, което съм направил, след като съм се запознал – съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд. Т.е. констатирал съм, че е налице необходимост Конституционният съд да изясни съответни разпоредби на чл. 103", обясни Гешев. Той не пожела да коментира и разпространената по-рано информация, че е отказал среща с държавния глава, поискана от него в понеделник. "Не съм се срещал с президента вчера, ако това питате", заяви главният прокурор.

„Не съм търсил контакт с главния прокурор по тази тема“. Това пък коментира малко по-късно президентът Румен Радев по време на годишния си отчет по повод 3 г. от встъпването му в длъжност. Президентът коментира, че няма данни за конкретен случай и знае, че не е вършил нищо нередно. Той припомни, че КС вече е образувал дело и очаква от върховните съдии да се ръководят от заложените принципи в конституцията, именно затова ще следи делото. Относно главния прокурор пък очаквал от него същото старание и в реалната борба с корупцията, където има най-голяма хранителна среда, като обществените поръчки например. Радев припомни своята теза при подписването на указа за назначаването на Гешев, че главният прокурор трябва да убеди обществото, че брани обществения интерес и върховенството на закона, а не управляващите или определени бизнесмени.

"Моят мотив за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата, а винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт", каза Радев. И обяви, че му предстои конструктивен диалог и с главния прокурор по темата. "Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искането до КС", заключи той по темата.

Радев коментира още, че родната конституция е най-голямото демократично завоевание и към промените в нея трябва да се подхожда внимателно. Според него обаче може да се види дали тя не допуска противоречив прочит и дали сме постигнали изграждане на демократичната държава, защото днес сме били свидетели на друг резултат. Той припомни, че все пак крайният дебат по темата ще е в НС и призова депутатите да помнят, че освен клетва за партийна вярност са положили такава и да служат в интерес на обществото. Според него не може да се вземе за даденост демократичните процеси.

След публикуването на доказателствата на прокуратурата Радев отказа коментар, а началникът на кабинета му Калоян Методиев обяви пред bTV, че „информацията е в много суров вид и с много условности“.

"Нямаме убийство, нямаме корупция, нищо не налага екстремни мерки. Все още сме в сферата на догадките, нещата се развиват мълниеносно и ги научаваме по етажите. Видях записите, които изтекоха по пътя за насам", каза още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.