Прокуратурата пусна аудиозаписи на Божков и съдружниците му

Прокуратурата пусна аудиозаписи на Божков и съдружниците му

Публикуваха разговорите от 3 срещи между братя Найденови, баща им и издирвания олигарх

Прокуратурата публикува аудиозаписи на обвиняемия бизнесмен Васил Божков и съдружниците му в хазартния бизнес - братята Цветомир и Боян Найденови. Разпространените от държавното обвинение материали съдържат аудиозаписи и техните транскрипции на 3 срещи между Божков и братята, както и от един телефонен разговор между Божков и техния баща Стефан Найденов.

Решението на прокуратурата да публикува част от материалите по делото отприщи мейнстрийма, държан от олигарсите Иво Прокопиев и Цветан Василев, за нова атака срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Независимо че народният представител няма никакво отношение нито към бизнеса на Божков и съдружниците му, нито към самото дело, едни от най-известните пионки на подсъдимите босове

излязоха в публичното пространство с лъжи срещу Пеевски

Иначе от държавното обвинение уточняват, че публикуват записите заради високия обществен интерес във връзка с водено разследване по досъдебно производство срещу организирана престъпна група с ръководител Васил Божков и след разрешение от наблюдаващия прокурор. Аудиозаписите са били обект на изследване по назначена по делото компютърно-техническа експертиза. За наличието им първоначално обявиха самите братя, след което подадоха сигнал в Специализираната прокуратура.
"Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес. Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство", гласи съобщението на държавното обвинение.
Репликите, отправени от Божков към бившите му съдружници, съдържат

заплахи от смачкване на бизнеса до убийства, изнудвания

манипулации и дори обещания за "спиране на помията" срещу братя и баща Найденови, визирайки медийната кампания, която преди няколко месеца се развихри срещу тях. От срещите между Божков и Найденови става ясно и че той е държал контрола върху Комисията по хазарта, чрез която се е "саморазправял" с тях и е осъществявал директен натиск.
"Добре бе, дайте да сме партньори, да ми дадете това, което мисля, че е мое", казва Божков. "Кое е твоето?“, пита един от събеседниците. "Половината от онлайна. Така съм го платил -60%", отговаря Божков. На следващата среща хазартният бос вече директно започва да заплашва бившите си партньори в бизнеса: "Ако искам да ви смачкам, ще ви смачкам наистина. Не искам да ви мачкам. Вие сте живели досега под похлупак. Може да спра игрите, тия всичките, нали".
По-нататък в разговорите става ясно, че Божков е заплашвал и с убийство семейство Найденови. "И затова ни заплаши с убийство? Е, тука Динов, Манол Велев и Тони Наумов. Така ще свършиме и ние. Тогава ни сравни с тях и каза, че ще ни се случи, каквото се случи с тях", казва един от участниците в разговора.

Които предават - умират. Такава ви е съдбата, бе, приятелю

- обръща се хазартният бос към Найденови.
Божков осъществява върху братята Найденови и баща им и откровен рекет, като им посочва, че иска 51% от всички зали, с думите: "Как ще ми компенсирате всички щети, които понесохте вие... аз съм ги откупил, де факто. Мога да правя, каквото поискам". Накрая в знак на "щедрост" към двамата братя и баща им Божков дори им обещава спиране на атаката в медиите срещу тях, става ясно от телефонен разговор между Божков и Стефан Найденов. "Е, сега ти го казвам по телефона и без да ги виждам, помията спира. Лично я спирам от утре. То няма да стане на секундата, но постепенно и се спира. Считай, че помията е спряна. Те да си правят, какво си искат, въобще няма да им се бъркам, щом не искат да се виждаме", казва Божков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.