Прокурор разследва бившият директор на болницата в Добрич

Прокурор разследва бившият директор на болницата в Добрич

Районна прокуратура Добрич трябва да прецени дали има наличие на данни за евентуално извършено престъпление от бившия директор на болницата в Добрич, д-р Светозар Байчев, за нарушаване разпоредбите на министъра на здравеопазването против разпространението на корона вирусната инфекция. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор Радослав Бухчев.

На 17 юли в Окръжна прокуратура Добрич е депозиран сигнал от лекар-ординатор във Второ вътрешно отделение на МБАЛ Добрич, съдържащ твърдение, че благодарение на  неадекватните действия на директора на болницата е възникнала тотална реална и непосредствена заплаха от разпространение на корона вируса.

Окръжната прокуратура е възложила на директора на РЗИ Добрич да извърши проверка на сигнала. Резултатите от проверката са пристигнали в ОП на 21 август.

Установено е, че в болницата се хоспитализират пациенти, положителни за носители на корона вирус и такива със съмнение за корона вирус във Второ вътрешно отделение, което се намира на петия етаж в хирургическия корпус на здравното заведение, а не в обособена и изолирана структура. Персоналът, който работи или е командирован във Второ вътрешно отделение, обгрижва едновременно и положителни пациенти с корона вирус, и такива без корона вирус. В същото време, в старата сграда на болницата има свободно помещение, което може да бъде обособено за тази цел. Ръководството на болницата отказало да го използва, като се оправдало с липса на персонал. В тази връзка РЗИ издала предписание, но директорът отказал да го изпълни.

Достъпът до входовете на отделенията в целия хирургически корпус в болницата се извършва чрез общи асансьори, които се ползват и от пациенти, и от външни лица, които носят храна на близките, въпреки заповедта на министъра на здравеопазването, която забранява свижданията и достъпа на външни лица във всички здравни заведения за болнична помощ, цитира Радослав Бухчев резултатите от проверката на РЗИ.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.