Прокуратурата протестира срещу спирането на дело срещу ген. Кирчо Киров

Прокуратурата протестира срещу спирането на дело срещу ген. Кирчо Киров

Военно-апелативна прокуратура протестира пред ВКС решението на Военно-апелативния съд от 10 юли 2019 г., с което е спряно за срок от 6 месеца едното от наказателните производство срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. То е за длъжностно присвояване на близо 5 млн. лв., с мотиви за влошено здравословно състояние на подсъдимия, съобщиха от държавното обвинение.

На заседанието на 10 юли 2019 г. във Военно-апелативния съд подсъдимият не се е явил въпреки, че е бил длъжен, тъй като участието му е задължително. На това заседание защитникът на Киров е представил копие от съдебно-медицинска експертиза, която е била назначена по друго наказателно производство срещу него, което се разглежда в момента от Върховния касационен съд. Позовавайки се на копието на експертизата, Военно-апелативният съд е спрял наказателното производство срещу Киров. През декември м.г. Киров сам призна, че е получил микроинсулт.

Военно-апелативна прокуратура счита, че определението на съда за спиране на делото е незаконосъобразно, защото се е позовал на копие от експертиза, назначена по друго дело. Прокуратурата протестира определението и с мотив, че е представено копие от експертиза, което не е дори заверен препис от него, а не е приложено и заверено копие от определението на ВКС за спиране на производството срещу Киров. Държавното обвинение смята и, че липсва предвидена възможност на съда за спиране на наказателното производство за определен срок, каквото е сторил Военно-апелативният съд с произнасянето си.

"Военно-апелативна прокуратура счита, че неявяването на Кирчо Киров в съдебното заседание на 10.07.2019г. представлява основание за изменение на мярката му за неотклонение в по-тежка, тъй като не са представени доказателства за наличие на уважителна причина и обективна невъзможност на лицето да участва лично в наказателното производство", уточняват от държавното обвинение.  

Срещу ген. Киров се водят още две други дела – за разгласяване на държавна тайна и за друго длъжностно присвояване в големи размери.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.