Прокуратурата протестира 3-годишна присъда за убийството на Алекс от Бяла

Прокуратурата протестира 3-годишна присъда за убийството на Алекс от Бяла

Апелативната прокуратура във Велико Търново протестира произнесената тригодишна присъда от апелативния съд за убийство. Престъплението е извършено на 8 юли 2017 г. в град Бяла, Русенско. Жертвата Александър и негови приятели се връщали през нощта от дискотека, когато били пресрещнати от група цигани. Двете групи се сбили. В мелето един от циганите, Валентин Маринов, ударил 18-годишния Алекс в областта на главата. Седмица по-късно младежът починал в болницата

С присъда на окръжен съд – Русе на подсъдимия е наложено наказание от 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване и 200 хил. лв. неимуществени вреди на роднините на жертвата. След обжалването на присъдата апелативният съд във Велико Търново преквалифицира престъплението в причинена смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда, и намали присъдата на 3 години лишаване от свобода. Според съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма в тилната част на главата. В същото време обаче на жертвата е бил нанесен удар в лицевата част, а травмата в тила е причинена от падането на земята, а не от пряк удар.

„Отсъствието на трайни травматични увреждания в лицевата част, т.е. такива, които да са пряко следствие от нанесения удар, съдебният състав намира, че умишленото нанесена телесна повдера следва да се квалифицира като лека. Т.е. причинени са болки и страдания без да е настъпило разстройство на здравето. Въззивният съд не споделя изводите на окръжен съд – Русе за наличието на евентуален умисъл на подсъдимия по отношение на настъпилата смърт на пострадалия. Не може да се приеме, че като е нанесъл удар с юмрук в лицето на пострадалия, при това с не много голяма сила, той е обективирал умисъл за причиняване на черепно-мозъчна травма в тилната област на главата, получена при падането на земята. Не са налице никакви доказателства по делото подсъдимият да е желал или допускал настъпването на по-тежката телесна повреда, а още по-малко смъртта на пострадалия. Съгласно трайната установена съдебна практика, ако обективно е причинена по-лека по степен телесна повреда, от която настъпват по- тежки усложнения или смърт, деецът следва да носи отговорност за причиняване на непредпазлива смърт във връзка с по- леката телесна повреда, защото само тя е причинена умишлено”, се казва в мотивите към решението на Апелативен съд – Велико Търново.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.