Прокуратурата поздрави с песен българите за националния празник (ВИДЕО)
2

Прокуратурата поздрави с песен българите за националния празник (ВИДЕО)

Поздрав за националния празник на българите с изпълненията на група "Годлевски Великден" - "Песен за поп Партений" и "Песен за България". Така поздрави прокуратурата българите за националния празник. Записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род, пише под видеото, което прокуратурата пусна в ютюб канала си като поздрав.

 

Поп Партейний Гешев е родоначалник на рода Гешеви, от който е и главният прокурор Иван Гешев. Неотдавна той спомена пред БНР, че родът му е от село Годлево.

Името на отец Партений е свързано с активна просветителска работа и с дейност по църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните борби за Освобождението на България. При преждевременното му избухване в другите райони на България, заедно с 88 революционера от Разложко, отец Партений е арестуван (3 юни 1876 г.) и отведен в Мехоимия (дн. Разлог), а след това и в затвора в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След жестоки изтезания в продължение на два месеца затворниците са амнистирани и освободени поради намесата на Великите сили, срещу откуп от 20 турски лири. До края на живота си е свещеник в село Кьосе Муратово (дн Братаница), където умира на 23 март 1904 г.

Поп Партений Гешев е роден на 30 януари 1837 г. в село Годлево. Завършва килийното училище в църквата "Успение Благородично" в родното си село. Учи в Самоков и класното епархийско училище в Пловдив. Започва просветната си дейност като даскал в килийните училища в село Кьосе Муратово, село Каменица и село Годлево.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.