Софийската градска прокуратура внесе в съда молба за прекратяване регистрацията на Български национален съюз - Еделвайс. Искането идва след разпоредена от главния прокурор Иван Гешев проверка, припомниха от прокуратурата.

Проверката е установила, че дейността и целите на БНП се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на Конституцията, където пише, че те не могат да са срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията. А също така да призовават към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

В хода на проверката са установени много публични изказвания на членове на ръководството и активисти на БНС-Еделвайс, както и декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова. принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

Проверката на прокуратурата е констатирала още, че в противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел БНС е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на "Луковмарш" и са се представяли за "коменданти".

В рамките на водено от прокуратурата досъдебно производство за смъртта на един от членовете на управителния съвет на БНС на 28 януари е последвало и претърсване на дома му. Там са намерени незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер. Установено е, че лицето не е действало самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Парламентът одобри окончателно промените в извънредното положение (ОБЗОР)

Парламентът прие на второ четене промените в  Закона за мерките при извънредно положение. По новите правила на НС, депутатите гласуват след като приключат дебатите по всички точки на две групи, като има 30 минути почивка между гласуванията.

Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всеки програмист има достъп до файловете на съдията

Манипулирането при случайното разпределение на делата е само един от проблемите на единната система, която използват съдилищата - това твърди бивш шеф на IT отдела на Софийския градски съд.

Решено: Заплатите на депутати и министри отиват за борба с COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Депутати и министри, шефовете на държавни и изпълнителни агенции, и ръководителите на политическите кабинети, ще бъдат без заплати считано от 1 април до края на извънредното положение. Такава редакционна поправка предложи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в решението за замразяването на депутските заплати.