Прокуратурата погна фирмата, която храни

Прокуратурата погна фирмата, която храни "Пирогов" и "Шейново"

Софийска градска прокуратура  разпореди извършване на проверка на фирмата-доставчик на храна за столичните болници УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, II САГБАЛ „Шейново“ и Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата се е самосезирала по повод информация в медии за предоставяне на негодна храна за болнични заведения в столицата от фирмата-доставчик. Започнала е прокурорска проверка на изнесените данни.

В журналистически репортаж се заявява, че търговското дружество „И. – И.Г.“ ЕТ, предоставяло некачествена храна за болни в лечебните заведения – УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, II САГБАЛ „Шейново“ и Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Служители на фирмата информирали за използването на негодни продукти - мляко, плодове, зеленчуци, яйца и месо, за приготвяне на храна за тези болници. По техни думи, по изрично нареждане на ръководството на доставчика, готвачите прилагали конкретни начини за обработка на продуктите, както и в процеса на готвенето.

По разпореждане на прокуратурата, на административните структури със специална компетентност – Регионална здравна инспекция – София, е възложено извършване на незабавни проверки – на място и по документи. Те трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната. Следва да се инспектират помещенията на фирмата, в които се приготвя храната за лечебните заведения, които се намират в района на бул. „Брюксел“ в столицата.

Контролните органи трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната. Необходимо е да се провери спазването на разпоредбите и изискванията на законодателството на ЕС, на националното законодателство, както и установените стандартни оперативни процедури и указанията на Министерството на здравеопазването при приготвяне на храна за болници.

Предстои да бъде изискана цялата документация, свързана с дейността на фирмата по приготвянето на храната – протоколи от извършени проверки при даването на разрешението, протоколи от последващи проверки, както и други относими документи.

Срок за извършване на проверката – 20 дни, след което материалите трябва да бъдат предоставени на Софийска градска прокуратура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.