След измрялата риба прокуратурата нищи нов замърсител на река Марица
2

След измрялата риба прокуратурата нищи нов замърсител на река Марица

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци във водите на река Марица край град Стамболийски, съобщиха от държавното обвинение.

Повод да се самосезират са медийни публикации, според които отпадни води от Стамболийски се изливат директно в река Марица. В статии сайтът „Пловдив – прес” публикува снимки и видеа, от които се виждат пластмасови боклуци и мъртва риба по брега на реката при мястото на тръбата. Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев излезе с официално становище по обвиненията. От фейсбук страницата си той категорично отрече твърденията за замърсител на река Марица от Стамболийски и ги определи като неверни.   Никога обаче аз и екипът ми не сме били безучастни към фалшивите новини, чиято единствена цел е да ни оклеветят, да ни очернят или да омаловажат общинското управление с лъжи”, казва градоначалникът на Стамболийски. Мараджиев цитира секретаря на общината д-р инж. Даниела Кръстева, според която „каквито и нови твърдения да се пускат в публичното пространство, не могат да заличат факта, че зaмърcявaнeтo идвa oт пoрeчиeтo нa рeкa Пишмaнкa, обл. Пазарджик, откъдето са взeти прoби oт вoдaтa, зa дa ce уcтaнoви източника на замърсяване. Първoнaчaлно дaнните coчеха, чe рибaтa e умрялa зaрaди изпуcкaнeтo във вoдaтa нa т. нaр. млeнки oт плacтмaca, които са неразтворими вещества при преработка (рециклиране) на пластмасата. До това заключение са стигнали и в РИОСВ – Пазарджик. Взетите проби от водата на Марица и от умрялата риба бяха дадени за изследване в акредитирана лаборатория. Резултатите показват: рибата е отровена с пестициди.”.

Срокът на приключване на проверката на районната прокуратура е 20 дни, уточниха оттам. „Проверката се извършва по реда на надзора за законност и е с оглед установяване на данни за извършено престъпление по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс – за замърсяване на водите на река Марица, от което са настъпили вреди за околната среда. Проверката е възложена на Басейнова дирекция – „Източнобеломорски район“ и на служителите на РУ на МВР – Стамболийски.По разпореждане на прокуратурата ще бъде изискана документация – констативни протоколи, снемане на обяснения от управители на фирми, които се занимават с преработка на пластмасови изделия и др.”, се казва в съобщение от районната прокуратура в Пловдив.   

„Проверките на институциите по взетите на 25 януари проби от водите на реката са показали замърсяване с три вида пестициди. Екокатастрофата е голяма. Досега не е имало такова замърсяване в района на реката и с такива щети. Не може да се каже точното количество измряла риба, но става въпрос за тонове. Някои от екземплярите са 10-годишни”, каза ден по-рано областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Все още се чакат пробите, взети от мъртвата риба, които са изпратени в специализирана лаборатория в София. При направените проверки от Областна дирекция по безопасност на храните на регламентирани и нерегламентирани пазари не е установена продажба на риба от замърсения район на Марица. Няма риск за питейната вода на Пловдив, но ще се изчакат вторичните проби на водата, за да се възстанови в пълен обем работата на помпени станции Юг и Север .

 

Снимки областна администрация

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.