Прокуратурата нищи дома за старци с деменция

Прокуратурата нищи дома за старци с деменция

Дирят кои болногледачи са си позволили да се гаврят с възрастните и безпомощни хора

Районна прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка по скандала в дома за възрастни хора с деменция и други заболявания, част от комплекса „Св. Георги” на бул. „Цариградско шосе” в Пловдив. Повод за това стана излъчен телевизионен репортаж, в който болногледачи се гаврят по най-безмилостен начин с безпомощните старци.

Сигналът за шокиращите случаи в пловдивския дом е бил получен в МТСП в средата на миналата седмица, съобщиха оттам след запитване от „Монитор”. Била е възложена моментална проверка от Агенцията за социално подпомагане, откъдето се очаква доклад по случая. Докладът ще бъде предоставен на Районната прокуратура в Пловдив.

Междувременно от община Пловдив свикаха пресконференция с участието на зам.-кмета по социални дейности Анести Тимчев и шефката на „Социално подполагане” Надя Танева. От името на градоначалника Здравко Димитров неговият заместник Тимчев се извини за случващото се в дома и обеща най-сурови наказания за болногледачите с гаврите.

„Подобно поведение на служители наети за да реализират тази услуга, е поведение, което ние категорично отричаме и срещу което се обявяваме категорично. Организирах съвещание с всички работещи в социалните услуги, работещи в общината в КСУ „Св. Георги“. От името на кмета Здравко Димитров им казах: „Подобно поведение не само, че няма да бъде подкрепяно и прикривано, но ще бъде много строго наказано. Никога никой няма никакво право към друг човек да проявява подобно отношение, още повече, когато тези хора са възрастни, болни, самотни или в неравностойно положение”, заяви Тимчев. По думите му броят на социалните услуги в Пловдив е 56 и над 3000 души ползват тези социални услуги. Пълнолетните лица преминали през тях са повече от 1100, а децата са 1929.

„Общо всичките социални услуги – персоналът е 750 души, т.е. общината е един сериозен работодател на един екип от хора, приели в себе си човешката значимост да реализират социалната политика на държавата”, заяви още зам.-кметът.

В дома работят 7 болногледачи и от прокуратурата трябва да установят кои от тях са си позволявали гаврите. „Апелирам, ако ни кажат хората кои са, ще ги освободим своевременно. Защото те все още работят там”, заяви шефката на дирекцията за социални дейности в общината Веселина Ботева.

На аудиозапис, разпространен от внучката на една от обитателките на дома, се чуват скандални реплики и ругатни от болногледач към старица. Във въпросния дом за настаняване се чакало месеци наред, а за едно място се „борят” по 60 пенсионери. На записа се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с деменция и напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Тя записвала персонала в продължение на месец, включително направила запис и на една от служебните им оперативки. Възрастните хора често били насилвани или наказвани - по преценка на болногледача, разказват действащи служители.  Пред Нова телевизия Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче никой никога не знаел. "Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана", коментира Ангелова. След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.