Прокуратурата нареди: Ревизоро лично да провери ТЕЦ

Прокуратурата нареди: Ревизоро лично да провери ТЕЦ "Бобов дол"

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ в 15-дневен срок. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според прокуратурата проверката е необходима предвид голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията. 

Възлагането на проверката е и с оглед постъпилите по служебен път резултати от извършена на 30 март 2020 г. от РИОСВ-Перник проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, разпоредена от Районна прокуратура – Дупница във връзка с информациите за възобновяване горенето на отпадъци. Тя трябва да бъде извършена лично от екоминистъра.

От ВАП съобщават, че министърът на околната среда и водите следва лично да провери и да докладва:

- изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и дали в инсталациите на същия се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително;

- монтирано ли е предвиденото в комплексното разрешително оборудване /пречиствателни съоръжения - филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания и т.н./;

- съответства ли фактическото състояние на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД на всички условия залегнали в комплексното разрешително.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.