Прокуратурата проверява строеж в гората на Диневи (ОБНОВЕНА)
2

Прокуратурата проверява строеж в гората на Диневи (ОБНОВЕНА)

Изграждането започнало след скандална заменка в Свети Влас

Върховна административна прокуратура сезира министъра на околната среда и водите и началника на ДНСК да извършат незабавна проверка на строеж в Свети Влас в обхвата на зона „Емине- Иракли“. По неофициална информация става дума за скандална държавна заменка на гора над курорта Свети Влас ,собственост на братята Динко и Йордан Диневи. Според публикации в медиите боровата гора вече е изсечена и в нея се изгражда ваканционно екоселище „Венид Еко Вилидж“. 

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се визира строежът на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие  е призната за несъвместима държавна помощ. В средства за масово осведомяване се твърди, че след промяна на предназначението на съответния поземлен имот /ПИ/ не са спазени правни норми, уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологично разнообразие (ЗБР), съотв. за законност на строителството, регламентирани в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.
Проверката е от компетентността на МОСВ и ДНСК и следва да установи по документи и на място, извършени ли са и продължават ли да се извършват строителни дейности в съответните поземлени имоти, както и съответстват ли на издадените строителни книжа. Попада ли ПИ в обхвата на зона „Емине - Иракли“ с код BG0001004, включен в Списъка към решения на МС. При проверката е нужно да се изясни издадени ли са актовете - предпоставка за законност на строителството, изискуеми съобразно ЗБР и ЗУТ. В доклада от проверката трябва да става ясно още какъв е резултатът от контрола, осъществен от РДНСК - Бургас по реда на чл.156 ЗУТ на разрешенията за строеж, както и съобразени ли са конкретните правила на ЗУЧК.

ВАП възлага на компетентните органи да се изяснят и всички останали условия за законност на строителството - собственост и статут на земята, наличие на необходимите предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, влезли в сила устройствените планове и т. н.
Освен това, ВАП изисква от министъра на земеделието, храните и горите административни преписки - по замяната, промяна на предназначението на поземления имот и възстановяване на държавната помощ. 

По образуваната преписка ВАП изисква от главния архитект на Несебър да изпрати незабавно административните преписки по издаване на разрешения за строежа.

Резултатите от проверката следва да се представят на ВАП максимално бързо, с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, както и случаите на изпращане на данни за извършени престъпления на съответните прокуратури, респ. органи на МВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.