Прокуратурата може да изиска от КС всички документи за гражданството на Кирил Петков (ОБНОВЕНА)

Прокуратурата може да изиска от КС всички документи за гражданството на Кирил Петков (ОБНОВЕНА)

Прокуратурата има право да изиска всички документи от Конституционния съд свързани с гражданството на Кирил Петков. Това заяви пред БНТ ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

По-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че спепрокуратурата извършва проверка по казуса с гражданството на Кирил Петков и негови действия като министър. Това е започнало още на 24.08.2021 г. след сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката. Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения. На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

"Наблюдаващият прокурор е преценил, че следва да разпореди проверка по ЗСВ. Това се извършва в момента. Наблюдаващият прокурор преценява кой документ е относим или не е относим, така че да бъде приобщен за изясняването на случая. Прокуратурата може да изиска, има правомощия по чл. 145 от ЗСВ, всички документи представени пред Конституционния съд за Кирил Петков. Предварителната проверка по ЗСВ преди всичко е извънпроцесуален способ. Тя няма доказателствена тежест. Тя служи на прокурора да отсее достоверния сигнал от недостоверния. Без тази проверка прокурорът не би се ориентирал как да реши жалбата, в случая сигнала", каза Маджарова.

Тя отказа да коментира съобщението на политическата формация на Петков "Продължаваме промяната", че не ги е страх от проверки.

Ако се окаже, че Кирил Петков е бил двоен гражданин в момента на подаване на декларацията при назначаването му за министър, вероятно може да има последствия, коментира Маджарова. 

Срокът за приключване на проверката в спецпрокуратурата е 2 месеца. След това наблюдаващият прокурор има 1 месец, за да реши преписката. 

На въпрос какво може да направи разследването по повод журналистическото разследване "Досиетата "Пандора", Маджарова обясни: "Съществуването на офшорни зони, на офшорни сметки само по себе си не е престъпно. Напротив, офшорните зони, сметките в банки в офшорни зони са създадени и съществуват за улеснение на бизнеса. Сблъсък с правото настъпва, когато посредством тези сметки, в тези зони се извършва престъпна дейност, най-често изпиране на пари. Журналистическите разследвания са от изключително голямо значение за прокуратурата, обаче те далеч не са достатъчни. Само на база едно журналистическо разследване не могат да се повдигнат обвинения и това е така, защото законите в България са такива. НК е изключително остарял, има нужда от ревизия. Изключително обременен е и НПК. Законодателството следва да бъде ревизирано". 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.