Прокуратурата: Италианските отпадъци в Бургас не са радиоактивни
3

Прокуратурата: Италианските отпадъци в Бургас не са радиоактивни

Двадесетте контейнера с отпадъци, внесени от Италия през Бургаското пристанище, не са радиоактивни, нито токсични, съобщиха на извънреден брифинг от бургаската прокуратура.

„Няма установен никакъв радиоактивен или опасен отпадък. Искаме да успокоим гражданите на Бургас, че отпадъците не крият риск”, заяви ръководителят на Окръжна прокуратура Бургас прокурор Георги Чинев.

Има обаче разминаване в това, което е декларирано и реалното съдържание на контейнерите с отпадъци. Те са били декларирани като пластмаса и каучик, но освен тях вътре са открити още желязо и текстил. Боклукът е бил разтоварен на пристанище БМФ Порт Бургас преди повече от четири месеца . "Гражданска защита и РИОСВ направиха замервания, които не установиха някакви отклонения в нормите", уточни зам.-директорът на ОД на МВР Бургас Емил Павлов.

Разследващите са установили, че изпращачът и получателят на двете пратки с боклука на пристанищата в Бургас и Варна са едни и същи. Изпращач е „Дентиче Пантелеоне”, а получател българското дружество „Блацион“. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония. Бургаският боклук е бил предназначен за предприятие в Плевен, занимаващо се с преработка и третиране на отпадъци, разкриха още от държавното обвинение. В момента МВР търси връзка с всички замесени в случая лица.

Двадесетте контейнера с отпадъци са били транспортирани с кораб на 5 септември 2019 г., като е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Районната прокуратура е образувала досъдебно производство по член 353 г, ал. 1 от Наказателния кодекс. Цитираният текст от Наказателния кодекс ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница на страната.

Наблюдаващият прокурор по случая Антоанета Maркова рaзясни, че за този вид престъпление предвиденото наказание е до 4 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лв. В момента прокуратурата търси и съдействие от международните служби.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.