Спецпрокуратурата иска постоянен арест за трима авери на банкера беглец Цветан Василев, които са изпрали 26 млн. евро от КТБ. Това стана ясно на заседанието, на което съдът разглежда мерките за неотклонение на арестуваните на 15 февруари Георги Запрянов Георгиев, Здравко Босаков и юриста Мартин Апостолов.

Те са обвинени в пране на пари от КТБ през 2013 година, като са участвали в управлението на различни кухи фирми, свързани с „Фирмата“ на БГ Мадоф. Апостолов е получил евро с левова равностойност 97 791 лв., като е знаел, че парите са придобити чрез длъжностно присвояване по поръчение на ОПГ с ръководител Цветан Василев и още 18 души. Георги Георгиев първо получил през август 2013 година евро с левова равностойност 58 674 лв., като е знаел, че са придобити чрез длъжностно присвояване по поръчение на ОПГ с ръководител Цветан Василев и още 18 души. На 30 август в София пък е превел 888 219 лв. по сметката на „Инвестмениджмънт“ в КТБ. Здравко Босаков на 29 август същата година от своя страна също е получил евро с левова равностойност 58 674 лв., а на следващия ден е превел на „Сън сити 03“ по сметка на „Витроинвест“ във фалираната банка 16 850 000 лв. От прокуратурата съобщиха, че от събраните доказателства е изяснен механизмът на прането на парите и го описаха. На 26 февруари 2013 година било регистрирано дружеството „Витроинвест“ АД с управител Здравко Босаков. След 15 дни, на 13 март, това дружество получило банков кредит от КТБ в размер на 26 млн. евро. Този кредит е бил усвоен още същия ден еднократно и е постъпил в касата на дружеството. Тези пари били превалутирани и с тях бил увеличен капиталът на „Рубининвест“ АД и така „Витроинвест“ станал едноличен негов собственик. На 23 август „Витроинвест“ продал на „Рискинженеринг“ 20% от акциите на „Рубин“ за 11 млн. евро. На 29 август Босаков теглил 200 000 лв. от каса в брой и ги дал на Юлия Илиева, касиер във „Фирмата“ на Цветан Василев – структура от дружества, управлявана, контролирана и ръководена от мустакатия аферист. Босаков теглил от касата и друга сума – 110 000 евро, която предал лично на Цветан Василев. На 29 август габровският мошеник, който след разграбването на КТБ реши да се укрива в съседна Сърбия от родното правосъдие, дал от тези 110 000 евро 50 000 евро на Мартин Апостолов и по 30 000 евро на Босаков и на Георгиев. Прокуратурата разполага с разписки, подписани от тях, че са получили парите. На 30 август била извършена валутна сделка и в касата на „Витроинвест“ постъпили 21 000 000 лв. Същия ден Босаков превел на „Сън сити 03“ 16 850 000 лв. Същият Венцислав Тодоров, представител на „Сън сити 03“, превел на „Инвестмениджмънт“ 8 250 000 лв. Същия ден Запрянов пък превел на „Тина С“ с едноличен собственик Цветан Василев 880 000 лв., а на Василев в КТБ превел 839 637 лв. Василев веднага превалутирал сумата и я превел по сметка на жена си Антоанета Василева, в резултат на което били купени 2 апартамента в сграда до Южния парк в София. В момента на затварянето на КТБ на 20 юни 2014 година банковият кредит не е бил обслужен и останал неиздължен, казаха от прокуратурата.

Свидетелски показания за тези финансови операции на тримата обвиняеми и за структурата на „Фирмата“ е дал Бисер Лазов на 13 февруари, както и документи, сред които писмо на Мартин Апостолов до Лазов от 29 август 2013 г. Лазов тогава е бил главен счетоводител на „Фирмата“ и всеки ден е правил финансови отчети, които носел на Цветан Василев. Апостолов е бил юрист във „Фирмата“ и е имал пълномощно от Антоанета Василева да се грижи за двата апартамента. Показания са дали още Теодора Тенева, одиторът Николай Орешаров, счетоводителката Надежда Ананиева. От прокуратурата подчертаха, че със средства от КТБ са придобивани имущества в България и чужбина в полза на семейство Василеви. Експертиза проследява паричния поток – как неиздълженият кредит от КТБ е трансформиран в апартаменти на жената на Цветан Василев.

Прокуратурата поиска арест за тримата заради обосновано предположение за извършване на престъплението пране на пари, защото има реална опасност на свобода да заличат следи и да въздействат на свидетели, както и че могат да се укрият - има доказателства, че често пътуват до Сърбия в работни дни.

Междувременно банкерът и фамилията му изпаднаха в шизофрения, като обявиха война на фалшивите новини, които те самите бълват ежедневно.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини