Прокуратурата: Главният архитект на Созопол скрил разрешение за строеж на Алепу

Прокуратурата: Главният архитект на Созопол скрил разрешение за строеж на Алепу

„Искането за прекратяване на производството пред Административен съд - Бургас за разрешението за строеж /РС/ № 100/10.09.2018г. за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Община Созопол, поради недопустимост на протеста е неоснователно. Протестът е допустим и основателен”. Това се казва в становище на прокурори от Окръжната прокуратура в Бургас, изпратено до Административния съд в града, съобщават от държавното обвинение. 

Същевременно, по повод участието си в това производство пред съда и проучване на допълнителни материали, изпратени от Община Созопол до Административния съд в Бургас, прокурори от морския град констатирали, че е трябвало да се публикува съобщение на интернет страницата на общината. Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ - Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

По делото към момента липсват доказателства главният архитект на Община Созопол да е изпълнил това си задължение. На практика се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права. Така са допуснати и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект на Община Созопол при издаване на това РС.

Според наблюдаващите прокурори процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв не влиза в сила. От Окръжната прокуратура казват още, че искането за обявяване на нищожността може да се предяви без ограничение във времето. Посочено е и, че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред не валидира разрешението за строеж. 

Припомняме, че на 15.06.2020 г. след възложена проверка от Върховната административна прокуратура (ВАП) на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на строежа на брега на Черно море „Алепу Вилидж“, във връзка с открити нарушения, бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10.09.2018 г., издадено от главния архитект на Община Созопол.

С постановление на Окръжната прокуратура бе образувано досъдебно производство за това, че през септември 2018 г. "съответното длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешително за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.