Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, който в последните години е използван като пионка от банкера-беглец Цветан Василев, не е тровен заради русенския завод „Дунарит“. Това става категорично ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което държавното обвинение дава пълна хронология на разследването по т.нар отравяне на Гебрев, сина му Христо и търговския директор на ЕМКО.

Оттам съобщиха, че публикуват информацията по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров

заради манипулациите „в определени медии“, че се бездействало по разследването.

От хронологията става ясно, че разследващите са изискали пълна информация за търговската дейност на фирмата ЕМКО ООД, собственост на Емилиян Гебрев, чрез която по-късно той се опита да влезе в завода „Дунарит“. В периода около отравянето на Гебрев обаче “от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието „Дунарит“, поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание”, категорични са от прокуратурата.

Проверени са и всички сделки на ЕМКО за периода 2014 г. – 2015 г. Една от версиите, по които се работи, е че

опитите за убийство са свързани с експортен износ на оръжие за Украйна.

Сделката е с Министерство на отбраната и за Министерство на вътрешните работи – Национална гвардия на Украйна и е осъществена през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г.

От прокуратурата припомнят и хронологията на инцидента, както и разследването му до момента, като Гебрев е приет по спешност във ВМА на 28 април 2015 г. след вечеря с бизнес партньори в ресторант на хотел в София. Спасен е само благодарение на предприетите действия от страна на лекарите. На 29.04.2015 г., със същите симптоми в болница е приет и директорът „Производствена дейност“ в ЕМКО ООД, а на 4 май 2015 г., във ВМА, огтново по спешност, е приет и синът на Емилиян Гебрев. И за тримата първоначалните съмнения са за инсулт, като след проведени изследвания и токсикологични анализи на кръвта, се провежда лечение на остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения.

Още на 01.05.2015 г. е образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура, за опит за убийство. Разследването е възложено на СДВР. Извършени са претърсвания и изземване на веществени доказателства от коли, офиси и жилища, разпитани са множество свидетели, назначени са съдебно – медицински експертизи, както и 13 бр. токсикохимични експертизи. Основната версия, по която се работи към този момент, е опит за отравяне чрез храна. В отработено кафе от кафемашина в дома на Емилиян Гебрев, както и в по дрехи на неговия син са открити следи от хлорпирифос (инсектицид, който е силно токсичен и се ползва срещу вредители по земеделските култури). Следи от такова вещество са открити и в консумирана по време на вечерята на 28 април салата, но те са в минимално количество и се дължат на доказана агрохимическа обработка на селскостопански продукти. Според съдебните медици, диагнозата на тримата най-общо може да бъде определена като „остра интоксикация с фосфороорганични съединения“. На 04.06.2016 г. досъдебното производство е спряно, поради неразкриване на извършителя на престъпленията.

На 11.10.2018 г. Емилиян Гебрев изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което заявява, че отровата, използвана срещу него, е от семейството на „Новичок“, като прави паралел със случая „Скрипал“. В резултат на това писмо на 15 октомври СГП възобновява разследването, а на 19.10.2018 г. между главния прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев е подписано споразумение за създаване на специализирано звено за подпомагане на разследването по конкретното дело. То е възложено на екип от прокурори, разследващи полицаи, други полицейски служители от състава на СДВР и агенти на ДАНС. В хода на работата, след координация с партньорски служби и Посолството на Великобритания, са осъществени

две визити у нас на служители на британската полиция, разследващи случая „Скрипал“.

Установено е също, че още през юни 2015 г., Гебрев е възложил на частни начала, чрез ВМА, токсикологично изследване на проби от кръв и урина, на финландската лаборатория VERIFIN. Заключението от това изследване е придобито от разследващите органи за първи път на 23.10.2018 г.. То потвърждава, че в изпратените проби има следи от две съединения, съдържащи фосфор. До финландските власти е изпратена и Европейска заповед за разследване, с цел придобиване на допълнителна информация. Извършени са множество разпити на свидетели, назначени са нови експертизи, по линия на международния обмен са получени данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. От направените сравнения в базите данни на МВР и ДАНС е установено, че един от тях –

Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г.,

като втората визита е с влизане на 24.04.2015 г. (през летище Бургас) и излизане на 28.04.2015 г. (през летище София). Установени са лицата, също граждани на Руската федерация, които са придружавали Федотов при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях. Установени са и значителна част от техните маршрути, а също, че някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел, находящ се непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД, с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата. От особено значение за хода на разследването е открит и иззет видеозапис от охранителни камери на въпросния паркинг. Назначената у нас видеотехническа експертиза в НИК – МВР не е в състояние да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР, уточниха от прокуратурата. До британските власти са изпратени две Европейски заповеди за разследване, като с първата се изискват всички данни за руснаците от случая „Скрипал“, а с втората се иска сравнение на установените от доклада на VERIFIN химически съединения с веществото, установено и определено в британското разследване като „Новичок“. До настоящия момент, изпълнение на Европейските заповеди за разследване няма.

Достъпът му до информация – по реда на НПК

От прокуратурата подчертават също, че досъдебното производство в СГП за отравянето на Гебрев и още двама няма общ повод и действия по разследването с това, водено в Специализираната прокуратура срещу Емилиян Гебрев и други лица. По тези дела Гебрев се сдоби с две обвинения – източване на „Дунарит“ и пране на пари в полза на Цветан Василев и руските му високопоставени покровители, с ред които и Константин Малофеев.

От държавното обвинение са категорични, че не са основателни и твърденията, че на Гебрев не се предоставяла информация за хода на досъдебното производство.

„Правата му, включително и това за запознаване с материалите по делото, са визирани в НПК и това е редът за осъществяването им. Разследването по досъдебното производство продължава, като от особено значение са резултатите от видеотехническата експертиза, възложена на ФБР, както и от двете Европейски заповеди за разследване, изпратени до Великобритания”, завършват от прокуратурата.

ОЗХО ще разгледа случая след дипломатическа молба

От прокуратурата съобщиха още, че в поредно писмо на Емилиян Гебрев до главния прокурор от 6 декември се прави искане българските власти да се обърнат към Организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ и да поискат техническа помощ от нея за установяване на действителния състав на веществото, причинило острото отравяне на него, сина му и техническия директор на фирмата. Съгласно законодателството, органът, който у нас осъществява международното сътрудничество с ОЗХО, е Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката. На 21.02.2019 г., наблюдаващите прокурори по досъдебното производство са отправили официално искане до тази комисия за контакт с ОЗХО, за да бъде възложено изследване на организацията или на нейни експерти на вида и състава на веществото, причинило отравянето на Гебрев, сина му и търговският директор на ЕМКО. Заявена е готовност за предоставяне на пълен достъп до материалите по делото и поемане на всички разходи. След размяна на кореспонденция с Министъра на икономиката и Министъра на външните работи, на 12.06.2019 г. прокуратурата е уведомена, че „ОЗХО има готовност да окаже техническа помощ на Република България, в това число и да направи оценка на химическото вещество, причинило отравянето, ако такава бъде поискана официално. Изрично е подчертано, че тази помощ следва да бъде поискана от българското правителство по официален път, т. е. чрез вербална нота от МВнР. Според изпратеното до главния прокурор Сотир Цацаров уведомление обаче „представителите на ОЗХО изрично са се позовали на двустранното споразумение за привилегиите и имунитетите на ОЗХО, с което са дали сигнал, че организацията няма да предостави свои експерти за ангажиране на целите на наказателно производство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Икономиката ще я възстановим, човешкият живот е незаменим(ОБЗОР)

* Дончев отговори на държавния глава с цитат от Гьоте

"Само ако сме единни и отговорни, можем да изградим защитна стена срещу заразата. С нея ще браним не само себе си, но и ближния. Защото щетите върху икономиката, колкото и да са тежки, ще ги възстановим рано или късно. Човешкият живот обаче е незаменим". 

ВСС разреши образуването и обявяването на дела

Съдийската колегия на ВСС реши, че вече може да се образуват всички дела, както и да се обявяват решения. Условията за това са, ако органът има такава възможност, при празни съдилища и стриктно спазване на мерките за защита срещу коронавируса.

Япония ни дава безплатно лекарство за борба с коронавируса

Японското правителство ще предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство "Авиган", известно още като "Фавипиравир". То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус.Това става ясно от пост на въшния министър Екатерина Захариева във Фейсбук.