ЗАРАДИ ВОДНАТА КРИЗА: Прокуратурата дава на съд Нено Димов и кмет на Перник (ОБНОВЕНА)

ЗАРАДИ ВОДНАТА КРИЗА: Прокуратурата дава на съд Нено Димов и кмет на Перник (ОБНОВЕНА)

Специализираната прокуратура дава на съд бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник Севделина Ковачева за водната криза в Перник, съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. 

Димов е обвинен за умишлена безстопанственост и разпиляване на вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена", което е довело до воден режим и санитарно-хигиенна опасност за населението.

Тогавашната временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник е привлечена като обвиняема за това, че през периода октомври-ноември 2019 г., след като е била уведомена писмено от управителя на ВиК-Перник за силно намаляване на дебита на водоизточниците, не е предприела съответните действия - издаване на заповед за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

Досъдебното производство е образувано на 20 декември 2019 г. след сигнал на гражданин в прокуратурата, а

не като следствие на контрола на институции.  

На 10 януари 2020 г. действащият по това време министър бе привлечен към наказателна отговорност за безстопанственост, след като в хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. е довел с умишлени действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена", както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество „ВиК Перник“ ООД (водоснабдяващо населението на гр. Перник и останалите селища в общината). Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

На 24.01.2020 г. към наказателна отговорност по делото бе привлечена и временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник“ ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. "Студена", и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация и от Наредба № 4/14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи и не предприела съответните действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

В хода на разследването на водната криза в Перник са

разпитани общо 156 свидетели.

Обработено е огромно количество документация. Извършена е деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, направените са огледи на язовир „Студена“ и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения.

Димов е обвинен по чл. 219, ал. 4 от НК за умишлена безстопанственост. Като министър на околната среда и водите той е имал задължения по управлението и стопанисването на водния ресурс в страната и да утвърждава ежемесечни режимни графици за водата за питейни и промишлени нужди. Разследването е установило, че в периода от април до ноември 2019 г. той е дал приоритет на ползване на вода за промишлени нужди от язовир "Студена" за сметка на питейните. Това е довело до критични нива на водата в  язовира, т.нар. мъртва точка, и воден режим за 97 000 жители на община Перник, както и на завишен санитарен и хигиенен риск в условията на пандемия.

Над 2 месеца е продължил огледът на пресъхналия язовир от 12 технически лица - специалисти по геодезия, които са правили замервания. Изготвена е 9-торна комплексна техническа експертиза от специалисти по хидротехническо строителство. Събрани са 4000 страници доказателства.

По делото има и материали за тогавашния шеф на ВиК - Перник, но те са отделени и изпратени на Окръжна прокуратура-Перник по компетентност, обясни Маджарова. 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

"Делото е изключително сложно за доказване. Това е първи случай след 1990 г. на изпращане на съд на действащ министър. Наблюдаващият прокурор ще поиска делото да бъде изнесено в съда в Перник - повечето от свидетелите са оттам, а и защото обществото трябва да знае", коментира ръководителят на спецпрокуратурата.

През първите 6 месеца на 2021 г. Специализираната прокуратура е предала на съд

38 души разследвани за корупционни престъпления

нанесли вреди за общо над 2,5 млн. лв. Присъдите на 7 други лица са влезли в сила с решения на Върховния касационен съд.

39-ият предаден на съд обвиняем е бившият министър на околната среда и водите Нено Димов. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.