Прокуратурата, ДАНС и МВР започнаха 15 разследвания за изборни нарушения

Прокуратурата, ДАНС и МВР започнаха 15 разследвания за изборни нарушения

Едно от производствата е прекратено, поради липса на доказателства

По данни на прокуратурата, към 11 часа днес са образувани 15 досъдебни производства за престъпления против политическите права, от които едно е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. Телефоните и електронните адреси за подаване на сигнали за престъпления при провеждане на изборите за членове на Европейския парламент можете да намерите ТУК!

Това стана ясно на координационно съвещание на Националното междуведомствено звено в Министерството на вътрешните работи, създадено от ПРБ, МВР и ДАНС. В него участваха главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС.

По разследваните понастоящем 14 производства няма привлечени обвиняеми лица. Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.
Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет чл. 216 от Наказателния кодекс. Разследват се посегателства върху помещения, ползвани от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след проведено бързо производство. Обвинението касае умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.
Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 143.
От тях по 100 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 43 продължава извършването на проверка по реда на чл. 145 ЗСВ. За сравнение, при предходните избори за Европейски парламент през 2014-а година, образуваните досъдебни производства са били 21, а преписките за проверки по сигнали – 535.
В цялата страна продължава дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.