Прокопиев овладява Съда в Страсбург през своя марионетка

Прокопиев овладява Съда в Страсбург през своя марионетка

Човек на подсъдимия бос и милиардера спекулант Сорос оглавява една от петте секции на ЕСПЧ

  • Френски доклад уличи Йонко Грозев в тежки зависимости, шефският пост – отплата за услугите му
  • Съдията е основен проводник на опитите на олигархията да върже ръцете на прокуратурата
  • Близо 18 000 от цяла Европа искат оттеглянето му в подписка

Подсъдимият разградски бос Иво Прокопиев е на път да овладее процеса на вземане на решения в Съда в Страсбург, след като една от най-верните, високопоставени и добре платени марионетки на българската олигархия в европейските институции – скандалният представител на страната ни в ЕСПЧ Йонко Грозев, се уреди с шефски пост. В петък той е бил избран за ръководител на една от петте секции на Европейския съд по правата на човека, като по този начин става част и от ръководството на институцията – т.нар. Бюро на съда.

Съобщението за избора му е качено в последните часове на петък, но явно е било известно предварително на менторите на Грозев у нас, защото бе обявено почти веднага от флагмана на подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев - „Капитал“. Скоростта, с която рупорът на фабриката за клевети и манипулации на олигархията побърза да обяви новината, далеч не е изненадваща предвид факта, че в страната ни от години се знае, че т.нар. български представител в Съда в Страсбург винаги е правел едно и също – да защитава не интересите на България, а тези на менторите си. По-конкретно на Прокопиев, член на чието най-близко обкръжение винаги е бил през годините, и на милиардера спекулант Джордж Сорос като част от неговата мрежа за натиск върху държавите членки на ЕС.

Случилото се е поредно доказателство

за тежките зависимости на съдията

като с избора на Грозев задкулисието у нас удря с един куршум два заека. Първо го възнаграждава за верността и услугите му. Второ – през него Прокопиев ще има възможността да влияе над решенията на ЕСПЧ и да използва съда като инструмент за още по-масирана атака в опитите си да прокара лобистки законодателни промени, които да ограничат независимостта на българската прокуратура.

Абсурдното в случая е, че новината за избора идва на фона на факта, че близо 18 000 души от цяла Европа подписаха петиция, с която настояха да бъдат отзовани от ЕСПЧ съдии, уличени в тежък конфликт на интереси, като на челно място в списъка е именно Грозев. До подписката пък се стигна, след като доклад на френската юридическа неправителствена организация „Европейски център за законност и правосъдие“ алармира, че съдът е попаднал в плен на мрежата за натиск върху държавите членки на ЕС на милиардера спекулант Джордж Сорос, като сред поименно посочените проводници на интересите на мизантропа от унгарски произход бе самият Йонко Грозев. Френското НПО публикува размазващо проучване, според което 22-ма от общо 100 съдии в ЕСПЧ за последните 10 години са дошли по линия на НПО-та, свързани с Джордж Сорос, като дори не са магистрати по професия. Разкриват се и десетки случаи на конфликт на интереси, в които са били замесени те. Грозев е сред рекордьорите по установени примери за конфликт на интереси, като компания в антикласацията му прави и предният представител на страната ни в ЕСПЧ Здравка Калайджиева. За нея са констатирани 12 дела, заведени от НПО-та, свързани със Сорос, по които тя се е явявала като съдия, въпреки че е свързана с работата на поне две организации на милиардера спекулант у нас – Българския хелзинкски комитет (БХК) и Отворено общество. За Грозев посочените такива случаи са 6, като при него допълнително утежняващ факт е, че преди да стане съдия в ЕСПЧ, се е явявал като адвокат по дела в съда в качеството си на жалбоподател от страна на БХК, чийто съосновател е.

Докладът е резултат от обстойно проучване на двама експерти от френското НПО, продължило 6 месеца и подкрепено с десетки конкретни факти, алармиращи именно за това, на което ставаме свидетели в момента – че ЕСПЧ е превърнат в инструмент, обслужващ интересите на Сорос и овладян от него. Въпреки това у нас машината за клевети на разградския последовател на милиардера спекулант – Иво Прокопиев, се пробва да омаловажи и критиките в документа, и исканията на хиляди европейски граждани за реформиране на съда, като се опита да го изкара поръчков. Шизофренното поведение на медиите от кръга „Капитал“ и присъдружните им издания на останалите ментори на олигархията у нас – Цветан Василев, Сашо Дончев и Огнян Донев, стигна такива висини, че се появиха твърдения, че докладът бил специално замислен план за „влошаване на репутацията“ на Грозев и Калайджиева. На този фон дори не е изненада, че в статията си за избора на Грозев на шефския пост в ЕСПЧ от „Капитал“

намесват без каквато и

да било връзка с реалността

депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, заявявайки, че констатациите от доклада били „нелепа интрига“, публикувана от „проправителствени и пропрокурорски медии от кръга му“. Имената на медиите не се споменават, но изданията от медийната група на Делян Пеевски са публично известни и лесно проверими в регистрите – общо 6, сред които два национални всекидневника „Монитор“ и „Телеграф“. Самото твърдение е смехотворно, при това далеч не само заради огромния отзвук в целия ЕС, последвал доклада, който впрочем влезе и в дневния ред на Европейския парламент. То показва безсилието на авторите на материала, или по-скоро на боса им, диктувал опорките, по които е написана статията. Опорки, които не само не са подкрепени от каквито и да било факти, а напротив – оборени именно от крещящи доказателства. Защото не друг, а именно един от вестниците, издавани от Делян Пеевски – най-тиражният всекидневник у нас „Телеграф“, стана жертва на фрапиращ случай на прокурорски произвол и цензура. Обвинител от Софийската районна прокуратура разпореди да бъде заличена марката на „Телеграф“ – безпрецедентен акт в най-новата история на страната, разбиващ на пух и прах каквито и да било абсурдни твърдения за „пропрокурорска“ и прочее политика на изданията от „Телеграф медиа“.

Ама перодръжките на Прокопиев

явно и мисъл не вкарват

когато пишат под диктовката на шефа си. Но и това не е изненада. Когато си свикнал да пишеш лъжи, задавани с мейли и разпространявани през „мейнстрийм“, няма как да се очаква, че изведнъж ще започнеш да базираш материалите си на истината и фактите. Не за това се вземат заплати в медиите от кръга „Капитал“, а примерите в подкрепа на това твърдение са стотици и са публикувани в продължение на години именно от изданията на „Телеграф медиа“. Именно затова и тя, и издателят й са неудобни за олигархията и се превърнаха в основна мишена на „творенията“ на фабриката за фалшиви новини, замърсяваща публичното пространство у нас с нелепи манипулации на принципа на пропагандата – повторение до втръсване с надежда, че читателите най-накрая ще повярват на написаното. Противно на всички факти и доказателства.

На какво всъщност се дължи нелепата „ода на радостта“, публикувана от „Капитал“? Обяснението се корени именно в един от най-показателните случаи за конфликт на интереси, описани от експертите от френското НПО – делото „Колеви срещу България“, което реално изстрелва и кариерата на Грозев в ЕСПЧ.

В решението по делото Съдът в Страсбург записва, че у нас нямало ефективни механизми за разследването на главния прокурор. Заведено срещу страната ни в началото на века, сред жалбоподателите е именно именно настоящият ни представител в институцията, който тогава се явява от страната на БХК. Становището по случая пък е взето през 2009 г. от състав, чийто член е бившият ни представител в Страсбург – Здравка Калайджиева. Макар делото да е приключено преди повече от 10 години, в момента то е ключов инструмент за опитите на Прокопиев и другарите му олигарси да избягат от възмездието за престъпленията си, като вържат ръцете на прокуратурата.

Така, използвайки делото „Колеви срещу България“, Грозев се появи миналата година в България заедно с представители на ПАСЕ, за да

настоява за лобистки законодателни промени,

които да ограничат независимостта

на държавното обвинение и да засилят недосегаемостта на съдиите. От ПАСЕ дори заплашиха управляващите, че страната ни ще бъде обявена за държава, нарушаваща върховенството на закона. Именно заради този натиск кабинетът предложи поправката, според която независим прокурор може да разследва обвинител №1, като в момента казусът е в ръцете на конституционните съдии. И докато олигархията упражнява външен натиск през Грозев и съда в Страсбург за приемането й, действа и във вътрешен план. През НПО-то на Калайджиева „Български адвокати за правата на човека“. Преди близо два месеца въпросното НПО, съставено изцяло от адвокати, изпрати непоискано от никого становище до КС с предложение за конституционни промени, целящи засилване на съдийската недосегаемост за сметка на драстичното ограничаване на правомощията на прокуратурата. А когато медиите, защитаващи интересите на обществото и принципите на истинската журналистика в тази страна, а не на фабриката за манипулации на олигархията, предупредиха, че адвокати да правят предложения за съдебната власт е като да пуснеш вълк в кошара, бяха нападнати от Българския хелзинкски комитет. Същия комитет, с чиято помощ един от рупорите в съдийското съсловие на задкулисието у нас – апелативният магистрат Калин Калпакчиев, пусна убиеца Джок Полфрийман. Последното впрочем е ясен пример за вредите, нанасяни от марионетките на подсъдимите олигарси като Иво Прокопиев в съдилищата у нас и в чужбина, върху интересите на обществото. Защото не интересите на обществото защитават тези хора, а на менторите си, на чиято хранилка са били цял живот и ще продължават да бъдат. А какви са интересите на въпросните ментори също знаем – да избягат от възмездието за престъпленията си, да се докопат отново до държавната хранилка, за да точат нашите пари за своите бизнеси и да държат обществото в плен на манипулациите и лъжите си.

Лично Пинокио го намърда в Страсбург

Именно за да използва стартираното от самия него дело „Колеви срещу България“ в интерес на кукловода си Прокопиев, Грозев бе изстрелян в Съда в Страсбург, като с поста го уреди не друг, а проваленият правосъден министър и настоящ лидер на олигархичната партия „Да, България“ Христо Иванов, известен с прякора Пинокио. Това се случва през 2014 г., когато Калайджиева сама се оттегля предсрочно от длъжността. По това време присъствието на Здравка Калайджиева като български съдия в Съда в Страсбург сериозно е притеснило институцията, като през 2009 г. до Министерството на правосъдието дори е изпратено искане за определянето на ad hoc съдия, който да я замества по делата, по които има драстично наличие на конфликт на интереси. За такъв е определена Павлина Панова, по това време заместник-председател на ВКС, а сега конституционен съдия. Макар мандатът ù да изтича през 2018 г., Калайджиева изненадващо го прекратява през 2014 г. Важно е да се отбележи, че това става малко след като през август същата година Христо Иванов поема първоначално поста на служебен министър на правосъдието, а след това остава и като титуляр. Случилото се до края на 2014-а и в началото на 2015 г. ще покаже, че оставката на Калайджиева всъщност е предварително договорена, за да може на нейно място да бъде инсталиран "подходящият" кандидат. Ролята на министъра на правосъдието при избор на български съдия е съществена, защото той утвърждава специална комисия, а след това защитава кандидатурата пред правителството и пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Повече от скандално е Христо Иванов да назначава като член на комисията, която избира Йонко Грозев за български съдия в Страсбург, председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Още повече че към онзи момент вече е публично известно, че Йонко Грозев и Красимир Кънев са съучредители на организацията в началото на 90-те години. Въпреки това кандидатурата на Грозев минава бързо през Министерския съвет, като това се случва в началото на 2015 г., т. е. в първите месеци на коалиционното правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок, част от които е и партията на Меглена Кунева "България на гражданите". Любопитен момент е, че през 2013 г. заместник-председател на партията е именно Йонко Грозев.

Данаил Кирилов: Стигнахме дотам френски

колеги да ни кажат какво е положението

"Дотам стигнахме, че този път френски колеги да ни кажат какво е положението в България". С тези думи правосъдният министър Данаил Кирилов коментира преди няколко седмици разкритията на френското НПО. Той обаче заяви, че няма механизъм в момента, по който страната ни да отстрани Грозев от поста му. По думите на Кирилов, ако има отзоваване или прекратяване на правомощията, то би следвало да се осъществи само от съдиите от ЕСПЧ. Това пък можело да стане с особено квалифицирано мнозинство от 2/3 от целия състав на съда. Тогава Кирилов изрази надежда, че това би могло да се случи, защото докладът показвал, че само 22 от 100 съдии за последните 10 години са свързани със Сорос. Към днешна дата обаче на фона на избора на Грозев за шеф на една от секциите се вижда, че явно влиянието на милиардера спекулант и последователите му в различните страни от ЕС е далеч по-голямо.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.