Прокопиев и „Бивол“ лъснаха  от атаката срещу НАП (ОБЗОР)
4

Прокопиев и „Бивол“ лъснаха от атаката срещу НАП (ОБЗОР)

Какво лъсна от папката "търсене за бивол", събрала данни за Пеевски и други публични личности

  • Хакерският удар – част от рекетьорската схема на родената от Костов олигархия

  • Бойков бил само маша, фирмата му вероятно се е занимавала с кибертероризъм

 

 

Хакерската атака срещу НАП се оказа част от рекетьорската схема на олигарсите в страната, движеща паралелната държава, създадена от ментора на родното задкулисие Иван Костов по подобие на методите на турския проповедник Фетхуллах Гюлен. Зад удара, съчетал в едно кибертероризъм и политическа атака срещу държавните структури в страната, стои кръгът „Капитал“ около подсъдимия бос Иво Прокопиев, подпомогнат от фирмата-работодател на обвиняемия 20-годишен хакер Кристиян Бойков. Дружеството активно е

работело с основните брънки от империята за пропаганда и изнудване

на задкулисието у нас, родено и дирижирано именно от Костов и олигарсите му. В това число и с представящия се за разследващ сайт „Бивол“, чийто собственик Асен Йорданов и главен редактор Атанас Чобанов бяха уличени в поредица материали от Агенция „Монитор“ в рекет на кметове и връзки с кремълската пропагандна машина.

Това е само част от зловещата картина, разкрита от разследващите при декриптирането на съдържанието на служебния лаптоп, иззет от разследващите при обиските в дружеството-работодател на Кристиян Бойков - „Тад груп“, лъсна днес.

При обиските миналата седмица в офисите на компанията и дома на Бойков бяха иззети общо три лаптопа – два лични и един служебен. Съдържанието и в трите е било криптирано, като както хакерът, така и работодателите му категорично отказаха да дадат достъп на разследващите до него. В крайна сметка специалисти, помагащи разследващите, успели да отключат единия от компютрите, като информацията все още се обработва, съобщиха от държавното обвинение. При обработването на вече декриптираното съдържание обаче е лъснала уродлива картина, въз основа на която зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви в интервю за БНТ:

„За мен е безспорно, че това е активно мероприятие, координирана атака срещу държавата“.

По думите му, една от версиите, по които се работи е, че фирмата-работодател на Бойков се е занимавала с кибертероризъм. „Едно от определенията за него е когато с компютърни програми, информационни системи, хакваш или удряш определени бази данни, за да постигнеш определени политически цели, да въздействаш върху обществото психически или върху нагласите му. Това също е една от версиите на работа“, посочи той, като допълни с уговорката, че става въпрос за версия, която трябва да се докаже: „Тази фирма, просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е киберрекет, с политически интереси“. Гешев подплати думите си с припомняне, че в информациите в медиите, част от кръга „Капитал“ на подсъдимия Иво Прокопиев и издания на други подсъдими олигарси информацията за теча на данни от НАП беше съпътствана от цялостна кампания, в това число и по искане на оставката не на шефа на агенцията, а на финансовия министър Владислав Горанов. В хора активно се включи и свързаната именно с Прокопиев и други босове в страната партия „Да, България“, оглавявана от бившия правосъден министър и част от кръжеца за политинженеринг на задкулисието у нас – Христо Иванов. Асъщо и както и дясната ръка на ментора на олигарсите у нас Иван Костов – ген. Атанас Атанасов, който се пробва да изкара, че атаката била дело едва ли не на самата държава.

За това, че атаката срещу НАП всъщност е родена от престъпно взаимодействие между хакери и вече споменатия кръг говорят и данните от отключения служебен лаптоп на хакера, част от които бяха разкрити от съобщението на държавното обвинение. Според откритото дотук Бойков е търсил информация по ЕГН за различни лица, която е била събирана в тематични папки.

Една от тях носи името „търсене за бивол“.

Именно в нея Бойков е събрал данните от търсения по ЕГН в базите данни на НАП за редица публични лица, сред които премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Името на папката и личностите, чийто данни са били събрани в нея, съвпада напълно с обсесията спрямо тези фигури на сайта „Бивол“. Съвпадение се оказва че има и между дейността на фирмата-работодател на Бойков и методите на „Бивол“. Според зам.-главния прокурор Иван Гешев, основната версия по която вече се движи разследването е, че дружеството се занимава с киберрекет – удряне на фирми и държавни организации, за да бъдат привлечени след това като клиенти. Същият метод на действие има и сайтът на Асен Йорданов, който още преди няколко години бе уличен от кметове, че ги рекетира, за да сключат договор за пиар обслужване с фирмата на половинката му Алберта Алкалай - „Имидж едвъртайзинг“. При отказ от градоначалник да подпише довор с имиджмейкърката, Йорданов веднага вадел бухалката и започвал да черни кмета със статии.

Данните от разследването дотук сочат също, че в лаптопа на Бойков са открити не само всички бази, източени от системата на НАП, но и информация за опити за хакерски атаки срещу сайтове и

свързани с тях бази данни на застрахователни дружества и търговски организации.

Това е вероятно обяснение и за други справки, публикувани от „Бивол“. Например полетна информация, представляваща иначе корпоративна тайна. А цялостната картина, лъснала дотук, просто потвърждава факт, за който отдавна изданията на „Телеграф медиа“ - „Телеграф“ и „Монитор“ алармират – че макар и отдавна да не е фактор в публичното пространство, Иван Костов и родените от престъпната му приватизация олигарси Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев продължават да минират демокрацията в страната посредством

цяла паралелна държава, съставена от платени марионетки

от политическия спектър, държавните структури и частния сектор. Така посредством фирми в компютърния сектор, приближени до кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев, социологически агенции, спонсорирани от Цветан Василев с източените от КТБ пари, говорители, изплащащи се за хонорарите, давани им от банкера беглец, медии, издържани с престъпно придобити финанси и марионетни политици, Костов и хората му продължават да се опитват да дърпат конците и да влияят на процесите у нас, за да гарантират беззаконие и да си издействат индулгенция за престъпленията си. Факт, който лъсна в стенограмите от „АРГОгейт“ и бе потвърден от цяла серия разследвания на медиите ни.

Разследващите открили в компютъра всички източени списъци

В декриптирания компютър на Кристиян Бойков е открита цялата база данни, източена от НАП. Общо 106 папки, а не само частичната информация, която бе разпратена до определени медии. Тя е в размер на 57 бази данни. Това стана ясно от съобщението на прокуратурата. Любопитното е, че въпросните 57 бази бяха разпратени само до част от медиите в страната, все гравитиращи около кръга „Капитал“. В това число и до самия флагман на издателската група на Прокопиев - „Капитал“. Бойков е издирвал информация по ЕГН не само за публични личности, а и за онкоболни – по-конкретно от диспансера в Бургас, стана ясно от думите на зам. главния прокурор Иван Гешев. Засега няма яснота защо точно този диспансер, но прави впечатление, че е именно в района, където се вихри с рекетьорските си схеми сайтът „Бивол“. Информацията, придобита от хакера, е била обменяна с други лица. Сред обменените данни е била информация и за евродепутата Емил Радев, който коментира във Фейсбук, че е „гнусна политическа поръчка да се рови в данните на онкоболни“, както и че е омерзен. За себе си коментира, че не се притеснява. „Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества“, се казва в съобщението на прокуратурата, откъдето посочиха също, че е възможно да бъдат повдигнати обвинения и на други лица. За това намекна и Гешев, според когото обвиняемият за кибератаката срещу НАП Бойков е бил само маша в чужди ръце.


ГДБОП отново в офисите на хакера

Имаме основания да считаме, че Кристиян Бойков не е сам – има поръчител, има и изпълнител, обяви пред журналисти и главният прокурор Сотир Цацаров. По същото време антимафиоти от ГДБОП влязоха отново да претърсват офиса на фирмата, в която работи Кристиян Бойков.

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам“, каза главният прокурор. По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин. „Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват. Ние разполагаме с доказателства въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях“, поясни той. Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. „Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става, допълни Цацаров. „Всичко това - руски хакери, това е начална маскировка за създаване на съответна начална версия, която да раздуе нещата в повече и повече. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж, звучи благородно, но не е това истината", подчерта още Цацаров. Според него целта на атаката ще стане ясна. Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака срещу НАП Цацаров отговори: "След като са били търсени, от доказателствата по делото е ясно, че са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени от моя гледна точка. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още Цацаров. Според него някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически. "Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел. Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос", посочи още Цацаров. След срещата в парламента вътрешният министър Младен Маринов също коментира, че не се среща особено съдействие от фирмата на Кристиян, за да се разкрие всичко за хакването на НАП.

По повод поисканата от Христо Иванов оставка на Сотир Цацаров и Иван Гешев главният прокурор каза, че бившият правосъден министър му я иска поне за 12-и път. Той добави, че в началото е мислел, че това е личностна фиксация, а след това разбрал, че това е фиксация в поста главен прокурор. Той обяви също, че очаква всеки момент наблюдаващият прокурор по делото срещу евродепутатката Елена Йончева, обвинена в пране на пари от КТБ, да му представи искане за снемането на имунитета й като евродепутат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.