Прокопиев хвърли НПО мрежата си  върху 100 млн. лева от бюджета
2

Прокопиев хвърли НПО мрежата си върху 100 млн. лева от бюджета

  • Свързани с него организации ще разпределят парите за неправителствения сектор
  • Половината от Съвета за развитие на гражданското общество – оплетен в конфликт на интереси
  • Тома Белев първо одобри правилата на звеното с жена си, след това стана и негов член
  • Членовете избрани набързо и тихомълком, докато държавата се тресе от кризата с коронавируса

 

НПО-та, свързани с подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев, ще разпределят парите, заделени от държавата за развитие на гражданското общество и за финансиране на проекти с обществено значение. Това лъсва от списъка на 14-те организации, които ще имат свои представители в новия Съвет за развитие на гражданското общество. Процедурата по избора им е задействана в края на февруари и финализирана миналата седмица тихомълком, при почти пълно медийно затъмнение и в условия на фрапиращ конфликт на интереси и процедурни хватки. В същото време само в бюджета за настоящата 2020 г., по перото „субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“ са заделени близо 100 млн. лева. За да сме по-точни - 98 152 300 лева.

Така точно в месеците, в които страната ни бе в извънредно положение, а цялото внимание на обществото бе насочено към кризата с коронавируса, до хранилка за десетки милиони левове са се добрали добре познати лица, обслужващи от години поръчкови интереси.

Но не на гражданите на държавата, а на хората, които я обраха като самия Прокопиев.

Въпросният съвет беше създаден по силата на изменения в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, влезли в сила през януари 2018 г. Те предвиждат звеното да е в състав от 15 членове с председател вицепремиера, отговарящ за стратегията за развитие на гражданското общество. В случая Томислав Дончев. И 14 членове, излъчени от НПО-та, които пък е трябвало да бъдат избрани след провеждане на гласуване на специална онлайн платформа. Както съобщението за стартиране на процедурата за участие в гласуването, така и поканата за регистриране на кандидатите и старта на самия вот обаче не са обявени публично и със съобщения до медиите, за да се гарантира по-голяма прозрачност на процедурата и разпространение до възможно най-много лица, а само на портала за обществени консултации на МС strategy.bg. При това прилежно покрити в секцията "Новини" от други информации. Какъв е резултатът? От общо 30 000 неправителствени организации (по данни към 2018 г., публикувани в публичното пространство) в процедурата по гласуване са участвали 379 НПО-та, а кандидати да влязат в съвета са били 123 организации. От тях са избрани 14, половината от които са в чист конфликт на интереси, със скандална слава, обвързани помежду си и познати от

цяла серия протести, обслужващи интересите на подсъдимите олигарси у нас

Така свои представител в съвета ще има Асоциацията на парковете в България, чийто председател Тома Белев се сдоби с обвинение от прокуратурата за антисемитски изказвания насред предизборната кампания миналата година. Причината – пост на Белев във Фейсбук, че по времето на холокоста „най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“. Разрешението да бъде подведен под отговорност беше дадено от ЦИК, защото по това време Белев беше кандидат за общински съветник от листата на „Демократична България“ - съюза на ГМО формациите, създадени в лабораторията на Костов и окуширани от олигарсите му Иво Прокопиев и Цветан Василев - ДСБ, „Зелените“ и „Да, България“. Сега същият този Белев е на път да получи статута на съветник на правителството и ще контролира накъде да отиват парите за гражданското общество. Точно чии интереси ще обслужва на тази позиция е ясно отсега, предвид факта, че от години е сред постоянното присъствие на всички протести, организирани от „Демократична България“ и олигарсите, стоящи зад нея срещу държавата и прокуратурата. На голяма част от тези протести присъства и друга организация, която ще има свой представител в съвета – Асоциация за алтернативен туризъм. Ако стане член на съвета в лично качество впрочем, настоящият общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев ще е в категоричен конфликт на интереси според Правилника за дейността на съвета. Причината е, че в чл. 3, точка 7 от него е записано, че представителите на НПО-тата трябва да са „политически неутрални“.

Сред членовете, добрали се до хранилката за десетки милиони, е и Асоциацията на европейските журналисти в България, обединила в едно хората от медиите, финансирани от подсъдимите олигарси издатели Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и ортака им Сашо Дончев. Председателят на АЕЖ-България Ирина Недева се доказа през годините като

основен глас на опорките и интересите, обслужващи тези олигарси

Любопитното е, че подобно на Белев и тя е в ситуация на несъвместимост, но по друга точка на правилника - „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средства, организиране на консултации и споделена отговорност за работа в полза на гражданските организации“. Тя е бивш член на управителния орган на друго НПО, добрало се до позиция в съвета – Български фонд на жените. В подобно положение са още 4 организации, които ще получат контрола върху разпределението на десетките милиони за гражданско общество. Това са „Български дарителски форум“ и „Светът на Мария“, които имат общ член на ръководството – Цецка Караджова. И Асоциация „Родители“ и Карин дом. Сред бъдещите съветници на МС се нарежда и скандалният Български хелзинкски комитет, познат и у нас, и в чужбина като

основен проводник на интересите на милиардера спекулант Джордж Сорос

и българският му последовател Иво Прокопиев. Миналата година БХК бе в епицентъра на един от най-големите скандали у нас, свързани със съдебната система, след като с тяхна помощ бившият кадровик във ВСС, настоящ апелативен съдия и председател на основното острие на олигарсите в Темида – грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев пусна осъдения за убийство Джок Полфрийман. Всички изброени НПО-та пък вкупом са познати на обществото ни като поддръжници на цяла серия протести срещу интересите на гражданите у нас, в това число и за приемане на Истанбулската конвенция.

Конфликтът на интереси впрочем далеч не спира дотук. Той стартира още със самото създаване на правилника, въз основа на който е проведена непрозрачната процедура по избора на тези организации.

Сагата със създаването на съвета се точи от началото на 2018 г., когато с изрични промени в Закона за юридическите лица беше записано, че ще бъде създаден 15-членен съвет към МС, чийто председател ще е ресорният вицепремиер, отговарящ за стратегията за развитие на гражданското общество – в случая Томислав Дончев, а останалите 14 членове – хора, представящи неправителствения сектор. Беше създадена и 24-членна работна група, която да направи правилник за организацията и дейността на звеното. Нейният състав е още по-любопитен. Така например

документът е писан от Тома Белев и жена му Весела Кавръкова

Като Белев е влезнал в групата в качеството си на председател на Асоциацията на парковете в България, а половинката му – като представител на WWF-България. Членове на работната група са били още трима представители на организации, наместили се сега в съвета - Надя Шабани от Българския център за нестопанско право, Надя Николова от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Проста справка показва, че освен в тези НПО-та, те са били или продължават да бъдат в ръководствата на още цяла дузина организации. На този фон е ясно и защо е било отхвърлено предложение, направено от един от членовете на работната група да не бъдат допускани до участие в процедурата по избор и в самия съвет НПО-та, свързани помежду си. Ясно е и защо точно тези организации са знаели за стартирането на процедурата, както и между кого ще бъдат разпределяни колосалните суми, предназначени за развитие на гражданското общество. Не е ясно обаче как изобщо се е стигнало до приемането на правилника, при положение че поне един от членовете на работната група – Национална асоциация „Българско Черноморие“ е отказала да подпише документа. Не е ясно също защо, след като правилникът е бил приет от МС през август 2019 г. и обнародван през септември 2019 г., точно насред пандемията от коронавируса е била стартирана процедурата по избор на съвета. При това при доста спорно прилагане на сроковете, предвидени от закона и правилника за действието му. Така например поканата към НПО-тата, желаещи да участват в гласуването и в избора на членове на звеното, е публикувана на strategy.bg на 20 февруари в незнаен час, но пък с изрично условие, че 15-дневният срок на регистрация започва да тече от 8 часа сутринта на същия ден. Същото е положението и с публикуването на поканата за участие в самото гласуване. Тя е качена на платформата на 27 април, без да е съобщен този факт на медиите, като от същия ден започва да тече и 10-дневният срок за приключване на вота.

На този фон е ясно, че процедурата далеч не е търсила постигане на прозрачност при разпределението на десетките милиони уж за развитие на гражданското общество. Напротив – изброените дотук факти ясно показват, че всичко е стартирано на тъмно и реализирано набързо, за да получат контрол върху тези пари точно определени НПО-та, в огромната си част обвързани със задкулисието у нас.

Именно затова „Телеграф медиа“ настоява за отговор от страна на МС на следните въпроси:

- Въз основа на какво е одобрен и обнародван правилникът за дейността на Съвета за развитие на гражданското общество, след като поне един от членовете на съставилата го работна група е отказал да го подпише?
- Какво наложи 6 месеца след обнародването на правилника, точно насред кризата с коронавируса да се проведе процедурата по гласуване и избор на членовете на съвета и какви механизми за оповестяването на всички стъпки в нея и гарантиране на прозрачността й са били приложени?
- Запознат ли е ресорният вицепремиер и бъдещ председател на съвета Томислав Дончев с факта, че както в работната група, изработила правилника за дейността на съвета, така и в самия съвет има свързани лица, които са в конфликт на интереси? В това число дори съпруг и съпруга?
- Защо не е предвиден механизъм за гарантиране на липсата на конфликт на интереси при разпределянето на средствата, заделени за развитие на гражданското общество у нас, като се забрани участието на свързани организации в процедурата по избор на членове на съвета?
- Не е ли наличието на свързани лица в съвета нарушение на чл.3, точка 6 от Правилника за организацията и дейността му, а именно: „Недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средства, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации?
- Не е ли допускането на организация, представлявана от настоящ общински съветник на политическа формация, какъвто е Тома Георгиев Белев нарушение на друг текст от правилника - „политическа неутралност“?
- На този фон какви са гаранциите, че средствата за развитие на гражданското общество ще бъдат разпределяни прозрачно и че наистина ще отидат за развитие на гражданското общество у нас, а не са финансиране на организации, доказали, че работят не за гражданите на държавата, а за задкулисни интереси на група хора, ръководена от подсъдими лица?

Изданията от „Телеграф медиа“ настояваме за отговори на тези въпроси от ресорния вицепремиер и бъдещ председател на Съвета Томислав Дончев. Очаквайте в следващите дни още разкрития за дейността на въпросните организации, както и за задкулисните обвързаности между тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.