Прокопиев държи мейнстрийма, пере обвиняеми олигарси през bTV, „Дневник” и „Капитал“
5

Прокопиев държи мейнстрийма, пере обвиняеми олигарси през bTV, „Дневник” и „Капитал“

*Пионките му налагат в ефир гледната точка на Васил Божков, мачкат позицията на държавата
*Напазарувал е журналисти и цели предавания
*Острие на разградския бос даде тон на поредицата интервюта с хазартния бос

В универсална пералня за мръсния имидж на подсъдими и обвиняеми олигарси е превърнал мейнстрийма у нас Иво Прокопиев. Разградският бос, отговарящ пред Темида по две обвинения, се пробва най-нагло да подмени дневния ред и общественото мнение, като използва не само флагманите на машината си за манипулации „Дневник“ и „Капитал“, както и присъдружните им издания. В рупор на битката – неговата и на ортаците му олигарси срещу опитите на институциите да върнат държавността у нас и да ги накарат да платят за престъпленията им, е превърната национална телевизия, твърдяща, че „представя всички гледни точки“. Всъщност обаче

ефирът й представя най-вече гледната

точка на подсъдимите и обвиняемите

Факт, който лъсна с огромна сила при акцията на прокуратурата срещу организираната престъпна група, ръководена според държавното обвинение от хазартния бос Васил Божков. От старта на акцията в сряда до сега bTV буквално залива зрителите си с изявленията на Божков, като не само смачква до секунди позицията на отсрещната страна – държавата, но дори налага цензура на представителите й. Това показва и най-елементарният мониторинг на новинарското съдържание на телевизията от четвъртък насам.

Така например в сряда, 29 януари – деня, в който са арестувани 16 души от Комисията по хазарта, а Васил Божков е подведен под отговорност за 7 престъпления и е обявен за издирване, над 10 минути от централната емисия на bTV са посветени на акцията. От тях обаче в едва половин минута се представя гледната точка на прокуратурата, в частност – изявлението на обвинител №1 Иван Гешев, който разяснява престъпленията на хазартния бос. В същото време Божков се лее лично в продължение на минута и половина в ефира на телевизията чрез телефонно интервю, дадено на журналист от медията, както и чрез позиция на фирмата му „Нове холдинг“. Двойно повече време пък водещите посвещават на разяснения за финансовото благосъстояние на обвиняемия бос, публичните му прояви извън хазарта, както и за участието му в световни класации за богатството.

Въпросната централна емисия е информационният пик от цяла лавина изявления на хазартния бос, прозвучали от ефира й през целия ден на 29 януари. Тенденция, която не само продължава и в следващите дни (виж хронограмата вдясно),

но се изражда в

зловеща цензура

Така на 30 януари телевизията налага информационно затъмнение на ключова част от изявление на говорителя на главния прокурор Гешев – Сийка Милева, в което тя обяснява, че държавното обвинение е наясно срещу какво се изправя след повдигнатите обвинения срещу Васил Божков и очаква атака от определени медии. Тези й думи намират място не само в печатните и електронните издания в страната, но и в телевизионните ефири. С изключение на този на bTV.

С какво точно хазартният бос държи юздите на свободното слово в новинарските емисии и предавания на телевизията, можем само да гадаем, но отговорът вероятно се крие и във факта, че „Националната лотария“ в продължение на няколко години беше на първо място в класациите за най-големите рекламодатели в телевизионния ефир. Така през 2017 г. според информация на „Медиа клуб“, базирана на данни от маркетинговата агенция „Нилсен“, фирмата е наляла близо 23 млн. евро в телевизионния ефир. За първото шестмесечие на 2018 г. сумата е 13 млн. евро. Тук е моментът да се отбележи, че парите далеч не са отивали само към bTV, но докато в останалите ефири се спазва принципът на балансираност, то както показва медия мониторингът

при bTV този принцип

е брутално погазен

При това не от акцията насам, а вече години наред, в които в публицистичните и новинарските предавания на телевизията тенденциозно се дава предимно гледната точка именно на подсъдими лица. До този момент най-фрапиращият пример за подобна тенденциозност беше този с подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев, чиито защитни тези са редовно промотирани в ефира на телевизията от повдигането на обвиненията срещу него до сега.

Всеки, който познава по-отблизо медийната среда у нас, може да каже, че от седмица кръгът „Капитал“ на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев се е прегърнал с Божков. Подобно на перверзната целувка, с която разградският бос скрепи съюза си с укриващия се подсъдим банкер Цветан Василев, прегръдката с хазартния бос бе подпечатана с програмно интервю. Взето от острието на Прокопиев – Полина Паунова.

Последната е кадър на финансираното от Държавния департамент на САЩ радио „Свободна Европа“. Българската му секция у нас обаче представлява единствено интересите на подсъдимите олигарси Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев и Газовия барон Сашо Дончев. Последният дори беше орисник на БГ секцията на „Свободна Европа“, която стартира с интервю с обвързания с дебели руски връзки бизнесмен. Самата Паунова пък преди това бе дългогодишен журналист в редакцията на „Медиапул“ – изданието на говорителката на Иван Костов Стояна Георгиева. Въпреки че по документи тя никога не е работила за Иво Прокопиев,

Паунова е част от обкръжението

на разградския бос

и една от най-верните му журналистки.

Тя е и свръзка с друг, вече бивш кадър на „Капитал“, а сега „разследващ журналист“ под прикритието на шеф на грантово финансирано НПО – Николай Стайков. Снимки на двамата се появиха и от служебно парти на „Капитал“ наред с кадри, които Паунова сама пусна във Фейсбук и на тях позира с Прокопиев, съпругата му Галя и шефа на БГ секцията на „Свободна Европа“ Иван Бедров.

Стайков и Паунова често правят общи „журналистически“ проекти, като т.нар. „Апартаментгейт“. Любопитното при това „разследване“ бе, че „удариха“ все хора, които са неудобни на кръга „Капитал“, а тактично бяха заобиколени нарушенията на други – като скандалния шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов например. Когато в медиите се появи информация за това, че жена му е напазарувала имот от „Артекс“ за жълти стотинки, БГ секцията на „Свободна Европа“ дори се метна на амбразурата да го брани. Екипът й излезе с идентични интервюта с газовия малотиражен вестник „Сега“ с Панов, в които се обяснява, че апартаментът е на жена му и затова Панов не можело да носи отговорност за сделките й. Освен това и двете издания описаха друг скандален имот на съдията – къща на морето, като „дървено бунгало с ламаринен покрив“.

Подобна трактовка на казуса даде и журналистът от bTV Светослав Иванов, който също покани Панов да се брани в ефир. Иванов също се слави като един от тв водещите, следващи дневния ред, задаван от Прокопиев и ортаците му олигарси, като бе първият, предоставил микрофона на телевизията на Цветан Василев след избухването на аферата „КТБ“, за да може банкерът беглец зад граница да лее защитните си тези. Сега пък, при избухването на аферата с Божков, посвети почти цялото си вчерашно предаване на интервюта, чието основно внушение бе, че прокуратурата не спазва законите.

Подобна верига от „взаимопомощ“ не е новост за кръга „Капитал“ и останалите издания на подсъдими олигарси, които действат като една медия,

когато трябва да бъде

„ударен“ или „оправен“

определен човек. Схемата бе задействана преди седмица покрай разследванията срещу Божков. Тогава Паунова даде сигнал на останалите от кохортата на Прокопиев, като взе „импулсивно“ интервю с един от най-митичните хора в държавата. Въпросите й към Божков бяха видимо програмни и силно напомняха на друго поръчково интервю – това на кадър на „Капитал“ с укриващия се банкер Цветан Василев, което имаше за цел да изпере имиджа му на беглец от закона, фалирал КТБ в собствена полза.

След сигнала от „Свободна Европа“ медиите буквално бяха залети от интервюта на хазартния бос, който даваше изявления сутрин, обед и вечер по телефона, докато властите го издирваха, за да му повдигнат лично обвинения за укриване на над половин милиард укрити данъци. В хор изданията на кръга „Капитал“ доказаха, че думите на Прокопиев от стенограмите „АРГО-гейт“, че владее мейнстрийма, все още важат с пълна сила. Ефирът бе залят с различни фалшиви новини за антики, които се изнасят в чували, за съмнителни арести и обиски и други обвинения срещу държавното обвинение. И все в полза на укриващия се Божков.

Това бе и причината прокуратурата ясно да заяви, че срещу нея се води

компроматна война,

финансирана с милионите

които хазартният бос не е внесъл в държавната хазна. Според държавното обвинение става въпрос за 559 млн. укрити данъци, част от които всъщност са инвестирани от Божков за пране на имиджа му през рекламни кампании в медии, чиито кадри в момента го бранят.

Най-големият шамар срещу „стожерите“ на кръга „Капитал“ обаче дойде по линия на бившия съдружник на Васил Божков – Цветомир Найденов. В интервю за Нова телевизия преди няколко дни той съобщи, че бил заплашен с убийство от Васил Божков, както и семейството му. От думите му обаче стана ясно и друго, не по-малко важно разкритие – че всички тези признания той е правил още преди месец пред две медии – „Дневник“ и „Капитал“. При това в пълен обем и пред камера, тъй като подробните интервюта, които дал за двете издания на подсъдимия Иво Прокопиев, били записани на видео.

До днес обаче тези записи не са видели бял свят нито като текст, нито като излъчване. Защо? С каква цел в такъв случай са направени те и щом не са публикувани във въпросните медии, за кого са предназначени? Дадени ли са тези записи, в които Найденов прави пълни разкрития, по неговите думи същите като пред прокуратурата, на Васил Божков, при положение че въпросните медии

от сутрин до вечер бранят със

зъби и нокти бизнесмена

и са ударен рупор срещу прокуратурата и властите?

Най-вероятно точно този запис заедно с папката и показанията на Найденов са причината в средата на декември миналата година прокуратурата да обяви, че започва разследване на голяма фирма, която се занимава с хазарт. Чисто времево събитията напълно съвпадат. След изчезването на Васил Божков ден преди акцията на прокуратурата и ДАНС в неговите офиси възниква въпросът дали тази папка не е отпътувала от медиите на подсъдимия олигарх Прокопиев и bTV към самия Божков.

На този въпроси е наложително да отговорят час по-скоро пред разследващите въпросните медийни босове, за да е ясно докъде и с каква цел се простира влиянието на Васил Божков в медиите. Защото от последните дни публично става ясно едно – мейнстриймът се владее от каре подсъдими олигарси и техния газов авер. И те ползват ефира като своя наложница и щит, пазарувайки журналисти и цели предавания с парите, отмъкнати на гърба на държавата.

Какво прикри от зрителите си телевизията

„Прокуратурата знае срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности, и знае, че чрез тях ще се защити включително чрез вас, медиите“. Това каза на пресконференция на 30 януари, четвъртък, говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Думите й не намират място в bTV. Така се стига до скандал на следващия ден (виж карето) и до ново изявление на Милева: „Вчера бях цензурирана. Прокуратурата знае срещу кого се е изправила. Знае, че се изправя срещу тази хазартна организация, която разполага с милиони левове, с които ще опита да се защити чрез вас, медиите“.

„Ние ще продължим по този начин, знаем срещу кого се изправяме, знаем, че ще бъдем атакувани. Знаем и защо сме атакувани, знаем и от кого. Но ще продължим, защото смятаме, че го дължим на българските граждани“, заяви в събота Гешев по повод ареста на Божков зад граница.

ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ

Хронология на една медийна лъжа

 • Декември 2019 г. Според твърденията си бившият съдружник на Васил Божков - Цветомир Найденов, дава интервю на bTV, “Дневник“ и „Капитал“, в което той съобщава, че бил заплашен с убийство от Васил Божков, както и семейството му. Дава и доказателства за нередности в хазартния бизнес. Интервютата и до ден днешен не са публикувани.
 • 12 декември 2019 г. Финансовият министър Владислав Горанов разпорежда проверка в Комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лева.
 • 20 декември 2019 г. Прокуратурата образува досъдебно производство за закана за убийство по сигнал на Цветомир Найденов. Държавното обвинение съобщава, че са поискани и справки от Комисията по хазарта и НАП за проверки на фирмите на Божков.
 • 17 януари 2020 г. Валери Симеонов внася законопроект, с който предлага забрана за организирането на лотарийни игри от частни фирми. Идеята е подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов. Той заявява, че ще предложи превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган.
 • 19 януари 2020 г. Васил Божков събира фен клубовете на „Левски“ и настоява привържениците на „Левски“ да натиснат премиера срещу предлаганите законови промени.
 • 20 януари 2020 г. Мейстриймът е залят с изявления на „Нове холдинг“, че ако промените минат в Закона за хазарта, няма да могат да издържат „Левски“.
 • 22 януари 2020 г. Прокуратура влиза на проверка в Комисията по хазарта. Държавната агенция по финансов контрол съобщава, че има данни за плащане на в пъти по-ниски такси от „Националната лотария“ спрямо останалите организатори на моментни лотарии. От „Нове холдинг“ разпращат до медиите отворено писмо, с което плащат, че ще сезират ЕК за нарушени права. Васил Божков отново събира феновете на „Левски“ на среща. Същия ден хазартният бос дава програмно интервю пред „Свободна Европа“. Мейнстриймът е залят от откъси от интервюто. bTV излъчва над минута репортаж с цитати на Божков. По-късно телевизията излъчва на живо срещата на Божков със „сините“ фенове. За периода от 19 до 22 януари bTV излъчва 14 материала за хазартния бос, които са качени и на сайта на телевизията.
 • 23 януари 2020 г. Премиерът Бойко Борисов заявява преди заседание на Министерския съвет, че лотариите трябва да са държавни. „Нове холдинг“ публикува в различни медии становище, че ще съди държавата заради промените в Закона за хазарта.
 • 24 януари 2020 г. Премиерът Бойко Борисов се среща с фенове на „Левски“. След срещата те излизат с различни изявления, част от които подкрепят държавата, а другите – спонсора си Васил Божков. От Тръст „Синя България“ пускат становище, че няма да позволят клубът и привържениците да бъдат използвани за корпоративен лобизъм.
 • 29 януари 2020 г. Прокуратурата провежда спецакция в Комисията по хазарта и в офиси и жилища на Васил Божков. Той е обявен за издирване заради 7 обвинения, сред които укриване на над половин милиард лева данъци. В същия ден Божков прави три изявления пред bTV, а телевизията публикува и две изявления на „Нове холдинг“. На сайта на bTV са качени над 10 материала за случващото се. bTV разпространява изявление на Божков, в което той твърди, че не се укрива и щял да се върне всеки момент от чужбина.
 • 30 януари 2020 г. Прокуратурата дава изявление, че Божков е предлагал рекорден рушвет от 10 000 лв. на ден на бившия шеф на Комисията по хазарта, за да удря негови конкуренти. МВР разпространява кадри от обиските в имотите на хазартния бос. Божков излиза с ново изявление пред bTV, че се страхува за живота си и няма да се прибере у нас.
 • 31 януари 2020 г. От „Нове холдинг“ организират медийна атака срещу прокуратурата, като разпространяват информация, че антики се изнасят в чували. От прокуратурата и културното министерство излизат с опровержение на фалшивите твърдения. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заявява, че срещу държавното обвинение се води хибридна атака, финансирана с милиони. Същия ден в интервю за Нова телевизия бившият съдружник на Васил Божков съобщава, че е получил заплаха за живота си и че е дал документи и интервю на bTV, „Дневник“ и „Капитал“ по темата, но тези материали така и не излизат. Вечерта главният прокурор Иван Гешев съобщава, че Васил Божков е задържан в ОАЕ. От „Дневник“ излизат с анализ, че най-вероятно страната ще откаже екстрадицията му у нас, като обаче дават доказателства в обратна посока – че от години България е в много добри отношения с ОАЕ.
 • В периода от 30 януари до 2 февруари 2020 г. bTV публикува над 35 материала за Васил Божков, като 2/3 от тях представляват позицията на бизнесмена.

Схемата на медиите бухалки

Схемата на медиите бухалки е изключително проста. Работи като добре смазана машина. Задкулисието поставя дневния ред. Кръгът „Капитал“ спуска опорните точки. Сайтът „Медиапул“ на пожизнената говорителка на Кръстника на сенчестата приватизация Фетхуллах Костов – Стояна Георгиева, ги поема. След което някой от бившите й кадри, командировани в „Свободна Европа“, излиза с нещо като анализ, в който са синтезирани всички опорни точки. По този начин, скрити зад авторитета на радио „Свободна Европа“, задкулисните играчи превърнаха една уважавана медия в резервната си бухалка…

Вече е ясно, че нямаше нищо случайно във факта, че орисник на възобновения сайт на радио „Свободна Европа“ у нас беше именно газовият олигарх с дълбоки прокурорски връзки Сашо Дончев. Ясно е и защо сайтът толкова удивително прилича на смесена платформа на незаконната организация „Протестна мрежа“и на грантаджийските храненици. Ясно е защо кръгът „Капитал“ чете със задоволство публикациите, в които подсъдимият олигарх Иво Прокопиев е представян за ангел небесен. С ръка на сърцето обаче служителите в българската секция на „Свободна Европа“ трябва да признаят, че са се превърнали в долни манипулатори. А също така и в преписвачи. Всеки техен анализ изглежда като нещо вече прочетено в други издания. „Добри“ издания на „добри“ олигарси.

Не е трудно журналистиката да се изроди дотам, че да бъде превърната в параван на частни олигархични интереси и престъпни помисли за надяване на хомот на независимата съдебна система. Виждаме го при всеки опит на „Свободна Европа“ да изпълни седмичната си мисия – да събере опорните точки на задкулисието и да им придаде някаква форма. Тази седмица задачата може да бъде формулирана така: Бий прокуратурата, за да слуша!

Няма как да не отбележим забележителния синхрон, с който изданията на олигарсите Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев и Цветан Василев се хвърлиха да бичуват прокурорите за това, че отстояват мнението си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.