Прокопиев демонстрира как работят медиите му бухалки

Прокопиев демонстрира как работят медиите му бухалки

  • Сайтът му "Дневник" заличи всички критични коментари и плю на свободата на словото

В петък, 26 юни, медиите бухалки на олигарха издател Иво Прокопиев демонстрираха разбиранията си за свободата на словото. След като цяла сутрин триха критичните коментари под защитните статии в полза на чакащия присъда в неделя разградски бос, за да оставят в сайта Дневник само тролската възхита към подсъдимия бизнесмен, следобед администраторите на сайта получиха нови указания и забраниха всички мнения. Така сайтът бухалка се изплю върху свободата на словото и показа, че само мнението на олигарха и зададените от него опорни точки имат значение.

Междувременно маратонът, започнал още преди няколко дни, продължи. Целта на шестващите коментатори, които получават трибуна, но и шанс за хвалебствия под мненията си, е да заблуждават обществеността, че подсъдимият олигарх е обект на политическа репресия и на произвол от страна на държавата и че го атакуват „заради редакционна политика на изданията "Капитал" и "Дневник" и тяхната критична позиция към нередностите във властта“. С малко по-други думи, точно това обясни бардът на Прокопиевата демокрация Евгений Дайнов преди няколко дни. И с това той доказа кой на практика му дава опорните точки. Защото с позиция, напълно идентична на тази на Дайнов, излезе самият Прокопиев още на 27 май. И излезе не в някоя свободна от влиянието му медия, а именно в собствения си сайт.

В очакване на присъдата си подсъдимият олигарх, вече крайно изнервен, престана да крие съюзниците си. Всички създадени лично от него псевдожурналистически организации по команда излязоха с позиции. Така в четвъртък по казуса с присъдата се произнесе организацията, наречена Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ), за която от самото й създаване се знае, че работи единствено и само за интересите на олигарха издател, освен че ръководството й гъмжи от негови кадри. В годините асоциацията бухалка неведнъж е погазвала грубо свободното слово, за да защитава позициите на олигарха. И на 25 юни отново направи същото. Заглавието, с което сайтът Дневник отрази позицията за своя началник, гласи: „Европейска журналистическа организация: Осъждане на Прокопиев ще е удар по свободата на медиите“. Удобно бе пропуснато изброяването на медиите на олигарха, защото извън лявата и дясната му бухалка - „Дневник“ и „Капитал“, той крие в задния си джоб още цял наръч бухалчици във вид на сайтчета с неясна собственост, които обаче работят на същите принципи, на каквито и „Дневник“ и „Капитал“ - непрофесионално, манипулативно, лъжливо.

От АЕЖ имат право, когато твърдят, че „последиците от осъдителна присъда в делото срещу Иво Прокопиев може да нанесат сериозни поражения върху свободата на медиите в България“. Не уточняват обаче, че визират именно медиите – официални и неофициални, на олигарха Иво Прокопиев. От АЕЖ дори не са разбрали, че делото не бе „ускорено изненадващо“. Ако си бяха направили труда да се запознаят с фактите, щяха да разберат, че адвокатките на олигарха Прокопиев се бяха наговорили да твърдят, че имат ангажименти за следващата планирана дата. Така че „ускоряването“ е именно съобразено с техните желания.

„Спешна загриженост“ е друг смешен израз в изявлението. Очевидно от организацията проявяват двоен аршин, защото по казуса със заличаването на името на най-тиражния вестник в България увъртаха, че това е частно-правен въпрос. А сега се държат директно като адвокати на олигарха Прокопиев, като дори си позволяват волността да излязат предварително с позиция, че евентуална осъдителна присъда би била с „необосновани и незащитени аргументи“. Откога, дами и господа европейски журналисти на Прокопиев, станахте толкова вещи в юридическата практика? И кога ще защитите и други журналисти, които не са свързани с този работодател?

Необосновани и незащитени аргументи са да се твърди, че олигарх, който е назначавал и уволнявал министри, като при това не го крие, е критично настроен към правителството, в което те са пребивавали. Но европейските журналисти на Иво Прокопиев не за пръв път си затварят очите за тези неща.

По времето, когато AEJ е основана от 70 журналисти през 1962 г. и си е поставила за цел "да защитава свободата на информацията и на пресата в Европа, Иво Прокопиев не е бил даже и блясък в очите на своите родители. Европейските журналисти на Прокопиев удобно забравят за неговия произход. Правят се, че не знаят кой е баща му, кой е брат му. Разбойническата приватизация на „Дамяница“ и „Каолин“ за тях представлява бели петна. Европейските журналисти на Прокопиев, в това число и тези, които са работили за него, не са чували за никакви опорни точки. И никога не са правили поръчкови материали.

За да не са сами европейските журналисти на Прокопиев и Дайнов в риториката си, със своя защитна позиция се включи и политикът Христо Иванов. Знаете кой го издигна и го поддържа като политик. Сега той се отблагодарява на Прокопиев. И ще продължи да го прави, защото генезисът им е общ.

Свободата на словото, в заключение, включва и това – да умееш да приемеш критичното мислене и говорене. В „Дневник“ и „Капитал“ това не се случва. Разбираме ги и им съчувстваме.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ