Прокопиев & Co продали акциите на ЕВН с 25% по-евтино
3

Прокопиев & Co продали акциите на ЕВН с 25% по-евтино

Миноритарният пакет акции на държавата в ЕВН е бил продаден с 25% по-евтино от прогнозната им стойност. Това става ясно от тройна комплексна съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, която бе представена в спецсъда по делото за продажбата на 33% от „ЕВН България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена.

Според прокуратурата с тази сделка държавната хазна е била ощетена с близо 21 млн. лв. Подсъдими по процеса са разградският олигарх Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и трима от фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ - управителят Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев.

Става въпрос за сделка в края на 2011 г., проведена на Българската фондова борса. На 21 декември бил проведен първият смесен закрит аукцион с първоначална продажна цена на една акция 1373,92 лв. и били продадени 51 022 акции, като средната постигната цена била малко над 1 632,56 лв. Купувач бил мажоритарният собственик на „ЕВН България Електроразпределение“ АД в лицето на ЕВН Австрия, а инвестиционен посредник – „Булброкърс“ ЕАД. На следващия ден били продадени останалите 531 акции отново на същия купувач. В нарушение на Закона за приватизация „Булброкърс“ е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на Агенцията за приватизация, така и от страна на мажоритарния собственик ЕВН Австрия. Парите от продажбата пък отишли вместо в Сребърния фонд, в специално създадената Държавна консолидационна компания и така според прокуратурата били ощетени българските пенсионери.

За да обяснят заключенията на съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, три вещи лица се явиха в съда. Експертизата е определила цената на предприятието и на акциите по специални банкови и финансови формули въз основа на данните на оценителската компания „Инженеринг сервиз“. Според заключението на експертизата пазарната стойност на ЕВН към 30 юни 2011 г. надхвърля 421 млн. лв., а на една акция – 2 хил. лв.

Защитата на подсъдимите обаче не хареса заключенията на специалистите и започна да прилага процедурни хватки. Така защитниците на Прокопиев, Дянков и Трайков поискаха всеки от тримата експерти да каже какво образование, квалификации и опит като оценител има. Вещите лица изброиха дълъг списък от образования, научни титли и сертификати. В следващия момент обаче адвокатите поискаха съдът да разпореди на експертите да представят какви точно изчисления са направили, за да достигнат до цитираните заключения.

„Експертизата не е обоснована, не са описани изчисленията, за да ги проверим. Клиентите ни твърдят, че са грешни“, заявиха в хор адвокатите на подсъдимите. Съдът разпореди вещите лица да изготвят допълнение към експертизата, където да опишат използваните формули.

„Смятам, че експертизата е коректна. Тя използва математически методи. По общоизвестни формули – банкови и финансови, ние даваме заключение по метода на дискунтираните парични потоци, т.е. какви потоци дружеството евентуално ще генерира, какви загуби ще направи и съответно каква ще бъде евентуално цената. Като база използваме предоставените от следствието данни, изготвени от „Инженеринг сервиз“. Ние правим експертно заключение, не определяме вина и не правим правни изводи“, обясни по-късно пред журналисти докторът по икономика проф. Симеон Ананиев, един от тримата автори на експертизата. Тя ще бъде разгледана отново в съда в началото на декември.

На 19 март т.г. съсобственикът и зам.-управител на „Инженеринг сервиз“ Бойка Бончева свидетелства пред съда, че „Булброкърс“ се е намесила в работата на нейното дружество, което било наето от хората на олигарха, за да направи оценка на стойността на акциите. „Инженеринг сервиз“ и „Булброкърс“ подписали договор и вместо възложителят да остави оценителят сам да избере метода, по който да направи оценката, му казал кой да е той. Оценителят нито веднъж не е контактувал с ЕВН, необходимите данни препредавали от „Булброкърс“ и дори сами се явили да защитят оценката през Агенцията по приватизация.

„Не съм допускала, че „Булброкърс“ ще манипулира търга на борсата, както научих по-късно от г-н Мавродиев и медиите, които съобщиха за случая. Притесних се, защото оценката е на нашето дружества“, каза още Бончева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.