Производството на свинско скача с 12%

Производството на свинско скача с 12%

Произведеното свинско месо в кланиците до май възлиза на 27,7 хил. тона, което представлява увеличение с 12,2% спрямо същия период на изминалата година, показват предварителните данни на МЗХГ, цитирани от Институт по аграрна икономика.

Независимо от повишеното производство e възможно цените да продължат да растат през следващите месеци, въпреки че в ЕС цените леко се понижават. Това се обяснява с нарасналото вътрешно търсене при възстановяване на голяма част от дейността на хотелите, ресторантите и заведенията за бързо хранене. Цената на тон кланично тегло на свинското месо се повиши с 1,5% през юни спрямо май. Въпреки увеличението ценовите нива продължават да се задържат под равнищата, отчетени през 2020 г. (-3% на годишна база).

Произведеното месо от бройлери в промишлени условия до май 2021 г. е 34,9 хил. тона, което е по-малко от количеството, отчетено през същия период на 2020 г. Намалението при производството на месо от патици е още по-значително – с 4,5 хил. тона. Ценовите нива на пилешкото вероятно ще превишат равнищата от 3100-3200 лв./т към края на годината.
През първите пет месеца на 2021 г. в кланиците са произведени 2,3 хил. тона говеждо и телешко месо спрямо 2,4 хил. тона през същите месеци на преходната година (-4,7%). Причината за отчетения спад е намалението на производството на месо от телета до 1 г. (-22%) и от юници и крави (-11%). Цените на едро на говеждото и телешкото месо се понижиха през юни до 4049 лв./тон кланично тегло, което е с 6,7% под равнището на предходния месец и с 18,9% по-ниско от миналогодишното ниво. Като цяло цените на говеждото месо ще се повишават, следвайки натиска от увеличените разходи за отглеждане и растящите вносни цени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.