Производството на сладолед в ЕС намаляло с 9%

Производството на сладолед в ЕС намаляло с 9%

Страните в Европейския съюз са произвели над 2,9 млрд. литра сладолед през изминалата година, което е спад с 9% спрямо 2019 г. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През същия период страните-членки на ЕС са изнесли 232 млн. кг сладолед към страни извън Съюза на обща стойност 752 млн. евро. Вносът на сладолед от страни извън ЕС пък възлиза на 79 млн. кг и е бил на стойност 182 млн. евро. Макар че  той е намалял с 4% спрямо 2019 г., износът се е повишил с 5%.

Оказва се, че Германия е била най-големият производител на сладолед през 2020 г. с 642 млн. литра. След нея се нареждат Франция с 516 млн. литра (данните от 2019 г.) и Италия с 509 млн. литра. Освен че е най-големият производител на сладолед през 2020 г., Германия е произвела и леденото изкушение с най-ниска средна цена от 1,3 евро на литър. Франция отчита най-високата цена от 2,2 евро на литър сладолед  (2019 г.), следвана от Италия - с 2 евро на литър.

Статистиката сочи още, че Франция е изнесла 59 млн. кг сладолед през 2020 г., които представляват една четвърт  от износа на десерта извън ЕС. Това превръща страната в най-големия износител на сладолед сред страните членки на съюза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.