Производството на автомобили у нас се срина с над 60 на сто

Производството на автомобили у нас се срина с над 60 на сто

Към края на май промишленото производство у нас намалява с 16.1% на годишна база. Най-значителен спад има при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – показателят е надолу с 60.6% за година, показват предварителните данни на НСИ.

Следват производството на тютюневи изделия и производството, некласифицирано другаде. Те имат спад от съответно 46.2% и 44.4%. При машините и оборудването с общо и специално предназначение също е отчетен спад от 39.3%. На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 16.9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.5%, и в добивната промишленост - с 8.2%.

При някои показатели обаче е отчетен ръст. Производството на основни метали е нагоре с 16.2%, а на текстил и изделия от текстил (без облекло) – с 8.1%. Лекарствените продукти и вещества също растат, но с 5.1 на сто.

На месечна база обаче автомобилопроизводството расте с 52.2%, а направата на облекла с 18.9%. Близък по ръст е показателят за производство на текстил и изделия от текстил- той е нагоре с 18.7% спрямо април 2020 г. Произведените са и 14.1% повече мебели. Съществено намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия (18.6%), ремонта и инсталирането на машини и оборудване (16.1%) и при производството на лекарствени вещества и продукти (6.4%).  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.