Общият индекс на цените на производител в промишлеността през юни нараства с 0.8 на сто спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт (НСИ). По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 5.3 на сто, в преработващата промишленост - с 0.8 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1 на сто.

По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.7 на сто, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.3 на сто, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 0.6 на сто, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.1 на сто.

Общият индекс на цените на производител през юни 2018 г. нараства с 6.8 на сто в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 10.2 на сто, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9 на сто, и в преработващата промишленост - с 6 на сто.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 14.2 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.7 на сто, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.5 на сто. Намаление на цените е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 1 на сто, както и при производството на химични продукти - с 0.6 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Паста от черен трюфел и родопски хляб с квас – любими на посетителите в Панаира

Екзотична паста от черен трюфел и родопски хляб с квас са сред избора на посетителите на панаирните изложби „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Българите предпочитат традиционните храни и напитки, но не отказват и да експериментират с вкуса. Това показва конкурсът „Изборът на потребителя“ тази година. В него се състезаваха 119 продукта, които са били оценени от близо 3000 посетители.

15-годишна бг ракия грабна награда от Панаира

36 са наградените в първото издание на конкурса „Нов продукт за българския пазар“, съобщиха от панаира. В конкурса се състезаваха участници в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 23 февруари 2020 година.