Производствените цени в добивната промишленост през юни нагоре с 5,3%

Производствените цени в добивната промишленост през юни нагоре с 5,3%

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през юни нараства с 0.8 на сто спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт (НСИ). По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 5.3 на сто, в преработващата промишленост - с 0.8 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1 на сто.

По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.7 на сто, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.3 на сто, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 0.6 на сто, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.1 на сто.

Общият индекс на цените на производител през юни 2018 г. нараства с 6.8 на сто в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 10.2 на сто, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9 на сто, и в преработващата промишленост - с 6 на сто.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 14.2 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.7 на сто, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.5 на сто. Намаление на цените е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 1 на сто, както и при производството на химични продукти - с 0.6 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.