Производствените цени продължиха възхода си през февруари

Производствените цени продължиха възхода си през февруари

Общият индекс на цените на производител в България през февруари се увеличава с 1,3% спрямо януари, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Годишното изменение е 3,1%.

Индексите на цените на производителите измерват месечното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани от българските предприятия и продадени на вътрешния пазар или директно изнесени на международния пазар, сочи методологията на НСИ. Цената на производител е цената "на вратата" на предприятието и включва всички отстъпки и други намаления, но без акцизи и ДДС.

Данните на статистиката показват, че през февруари има повишение на месечна база на цените в преработващата промишленост - с 2%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 3,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,3%.

НСИ отчита по-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост при производството на основни метали - с 5,4%, производството на химични продукти - с 2,9%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,5%. Съществено понижение на цените има при: производството на тютюневи изделия - с 1,3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 1%.

Общият индекс на цените на производител през февруари расте на годишна база с 3,1%. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - със 17,4%, в преработващата промишленост - с 3,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%.

В НСИ изчисляват, че по-значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 29,9%, производството на химични продукти - с 4,8%, и производството на хранителни продукти - с 3,7%. Съществено намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2,9%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1,7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през миналия месец се увеличава с 0,9% спрямо януари. На месечна база повишение е регистрирано в добивната промишленост - с 5,6%, и в преработващата промишленост - с 1,5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0,5%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 5,3%, производството на основни метали - с 2,4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - по 2,3%.

Понижение е отчетено при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.8%, и при производството на облекло - с 0,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари нараства за една година с 1,1%. Увеличение на цените на годишна база е регистрирано в добивната промишленост - с 16,6%, и в преработващата промишленост - с 1,2%, а намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,8%.

В НСИ регистрират значителен годишен ръст в преработващата промишленост при производството на основни метали - с 18%, а за една година производството на химични продукти се увеличава с 9,3%. По-ниски цени са отчетени при производството на облекло - с 2,9%, и при производството на тютюневи изделия - с 0,8%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.