Производствените цени през октомври за осми пореден месец вървят надолу

Производствените цени през октомври за осми пореден месец вървят надолу

През октомври производствените цени в България се повишиха спрямо предходния месец, но се понижават на годишна база за осми пореден месец, след като през март отбелязаха спад за пръв път от октомври 2016 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според експерти това

предпоставка за ниска инфлация или дефлация в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повиши през октомври с 0,3% спрямо предходния месец. Повишение на цените с едва 0,1% е регистрирано в преработващата промишленост, с 0,9% производството и разпределението на електрическа енергия и нарастване с 2,1% в добивната промишленост.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната

намалява през октомври с 2,7%,

като това е понижение за осми пореден месец и след като през май индексът PPI е срина с цели 5,3%, отчитайки най-рязкото понижение от май 2016 година насам.

По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - спад с 3,5% спрямо октомври 2019 г. и с 2,5% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост се наблюдават ръст на цените с 12,5 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се увеличава през октомври с 0,4% и намалява с 1,5% спрямо година по-рано (спрямо октомври 2019-а година). Индексът на цените на производител на международния пазар пък се увеличава с 0,2% на намалява с 4,5% спрямо десетия месец на 2019-а година.

НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на месечната инфлация през октомври с 0,6% и забавяне на годишната инфлация до 0,8 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.