Производители на касови апарати: Касовата бележка по нета крие рискове за бюджета

Производители на касови апарати: Касовата бележка по нета крие рискове за бюджета

Въвеждането на софтуерна фискализация за онлайн търговците крие сериозни рискове за събираемостта на приходите в бюджета, тъй като не може да бъде гарантирано, че всички транзакции ще бъдат регистрирани и информацията щe се предаде към Националната агенция по приходите (НАП). За това предупреждават в писмо до изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова четири от на-големите производители  на фискални устройства и специализиран софтуер.

Данъчните ще ни учат да си искаме касовата бележка в магазина

В писмото си „Датекс“, „Тремол“ „Дейзи“ и  „Елтрейд“ посочват, че в момента съществуващата система за отчетност в най-голяма степен гарантира интересите на фиска. „В последния си вариант Наредба Н-18 е добър механизъм за събираемостта в бюджета. Ако се обезпечи цялостното й внедряване, тя ще гарантира по-висока събираемост и изключително висок контрол върху оборотите, както на търговските обекти, така и на заведенията за обществено хранене и електронните магазини”, смята бизнесът.

Данъчните влизат в клас

От обръщението става ясно, че има редица фискални устройства и софтуер, които отговарят на последните изисквания на наредбата за касовите апарати (Наредба Н-18). „За да се довърши процесът е необходимо да се обезпечи със законови и управленчески средства внедряването на тези устройства и софтуер в търговската мрежа, за да приключи този процес и гарантира събираемостта, т.е. не са необходими абсолютно никакви допълнителни инвестиции”, смятат четирите компании.

Онлайн търговците няма да издават касови бележки

Причина за писмото е предложението да се въведе софтуерна фискализация за електронните търговци. Идеята е касовите апарати да се заменят със софтуер, който да гарантира връзка с НАП. „Недоумение у нас буди фактът, че в работната група в НАП, която обсъжда темата, не са поканени специалисти на „Борика“ АД, на „Информационно обслужване“ и др. В същото време като основни консултанти на НАП в медиите се назовават 3-4 собственика на малки софтуерни компании, които нямат опит в сферата на фискалното законодателство и чиито общи приходи са около един милион лева годишно. Същите нямат съществен пазарен дял в страната, а непрекъснато се представят като представители на различни асоциации“, се казва в писмото. Със софтуера се създават условия за нерегламентирана намеса и модифициране на информацията, предавана към НАП, се отбелязва в писмото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.