0

П овече от 5 тона зеле на нуждаещи се и социално слаби раздаде зеленчукопроизводител от Каварна.

Повече от 5 тона зеле на нуждаещи се и социално слаби раздаде зеленчукопроизводител от Каварна.

Името му е Николай Дянков, на 38 години. За дарителската си акция сам разгласил в социалната мрежа. Призовал всеки, който има желание и нужда, да дойде до полето му в село Селце и да си вземе колкото зеле му е на сърце.

„Не че съм имал проблем с пазара на зеле, въпреки трудната стопанска година. Просто ми дойде отвътре, така си реших – да направя нещо добро за хората в нужда“, обяснява Николай.

За няколко дни в градината в Селце пристигат бусове и автомобили

които товарели зеле, колкото си искат. Някой се погрижил да занесе от зеленчука и в социален дом край Каварна. Подобни жестове Дянков не прави за първи път, признава той. Много често подарява зеленчуци и дини на приятели, но за пръв път прави такава кампания с по-широк отзвук.

Николай Дянков е потомствен зеленчукопроизводител. Още като ученик помагал на баща си, който е агроном, в отглеждането на зеленчуци. Николай е от Каварна, в продължение на 15 години е учил и живял в Пловдив, но от 10 години се е върнал в родното гнездо и сега сам отглежда зеленчуци върху терен от 60 декара в Селце. Част от земята е собствена, другата е взета под аренда. Концентрирал се е върху отглеждането на домати, дини и зеле. Продукцията си реализира предимно на зеленчуковите борси във Варна.

Производителят отчита, че

2020 г. е била по-трудна от предходните години

Реколтата му е два пъти по-ниска. Според Николай, причината не е само в засушаването и в COVID-19, а в редица фактори. Основният обаче, твърди 38-годишният мъж, са проблемите с помпената станция през лятото, заради които всички зеленчукопроизводители в региона останаха 25 дни без вода за поливане.

През месец юни Помпена станция „Каварна 2“ аварира. Станцията е собственост на държавното дружество „Напоителни системи“, което е към земеделското министерство. Липсата на вода в този сектор по това време на годината е пагубна. Всички производители в региона са категорични, че съоръженията на „Напоителни системи“ са остарели, не се поддържат добре и всеки момент помпите могат да аварират. В продължение на 25 дни държавната машина трудно се движи, вода за поливане няма, а производителите само чупят пръсти и се жалват от инстанция на инстанция. Без успех, разбира се.

След отстраняването на аварията обаче, Николай Дянков отново е изправен пред проблем от „Напоителни системи“. Тъй като повечето от хората в региона отглеждат пипер – прочутата „шабленска капия“, след като реколтата е прибрана от полето, от „Напоителни системи“ спират водата. Да, но зелето на Николай се развива и се нуждае от вода. От държавната фирма му обясняват, че не може само заради него помпата да работи и само той да получава вода. Та се наложило каварненецът

да си доставя собственоръчно вода с цистерни

и да се спасява сам. За кубик вода зеленчукопроизводителите плащат на „Напоителни системи“ по 38 ст. без ДДС и твърдят, че в клон „Черно море“ водата за напояване е най-скъпа.

И сега няма редовно вода, казва Дянков. Пускат я само от 12.30 до 16.30 ч. Затова той е принуден да полива всеки ден отделни части от полето си, вместо това да му отнеме един или два дни за целия терен, ако водата тече постоянно.

Липсата на румънски туристи ударила пазара

Трудният пазар и наложените локдауни заради COVID-19 допълнително усложнили ситуацията през 2020 г. Нямало ги и румънските туристи, които пазарували обилно зеленчуци край Каварна, на път за родината си след почивката по родното Черноморие. Николай признава, че пазарът на дини е бил добър, за разлика от този на доматите. Липсата на търсене, силният внос с атрактивни цени на домати от Гърция и Турция, е подбил пазара на българските домати. Производителите в Гърция и Турция получават субсидии за износ на стоката си и така подбиват българските цени.

Николай Дянков и колегите му зеленчукопроизводители от региона смятат, че държавата не подкрепя достатъчно този сектор от земеделието. В Каварненско останали едва десетина зеленчукопроизводители – „по-упоритите, които сме с по-дебели глави“.

В края на март Николай ще постави началото на новата реколта от домати, като започне да прави разсад. Производителят залага основно на сортове розови домати. Надява се 2021 година да е доста по-добра от предходната.