Прогнозната цена за бюлетините - малко над 1,5 млн.лева

Прогнозната цена за бюлетините - малко над 1,5 млн.лева

Карантинираните подават заявление за мобилна урна от 24 март

Малко над 1,5 млн. лева е прогнозната цена за отпечатването на бюлетините.Това стана ясно на заседанието на ЦИК, на което комисията одобри документацията за обществената поръчка и поканата към Печатницата на БНБ. Самата цена е  малко над 1,288 млн.лева без ДДС, но като се добави и налогът, сумата скача на над 1,546 млн.лева.

Крайният срок за ценова оферта от страна на печатницата на БНБ е 5 март.

Според документацията прогнозният тираж на бюлетините е общо 7,535 млн. Колко от тях за страната и колко за чужбина не се посочва. Точните тиражи ще станат ясни на по-късен етап. Крайният срок за доставка на хартиените бюлетини до областните управители в страна е до 2 април. Външно министерство пък трябва да получи тези за чужбина до 20 март.

ЦИК определи и бюджетната си прогноза за до 2024 година, като в писмо до финансовия министър посочва, че в следващите години ще им трябва допълнителен финансов ресурс заради осигуряване на сграда на ЦИК, увеличаване на щата на комисията, което е част от стратегическата цел на ЦИК за изграждане на професионална администрация.

Иначе ЦИК обсъжда и реда за образуване на подвижните секции за карантинираните. Освен да подадат заявление до общината до 3 дни преди вота, гражданите трябва да имат постоянен или настоящ адрес в даденото кметство.

Подаването на заявленията започва от 24 март и приключва на 31 март. Това може да стане по 4 начина - подписано саморъчно,  но подадено чрез пълномощник в общината, пратено по личната пощата или факс, електронно заявление, но без нуждата на електронен подпис или подадено чрез електронна платформа на самата община. Въвежда се задължение общината след това да уведоми избирателя, който е под карантина, че е включен в избирателния списък за гласуване с подвижна секция. Това трябва да стане по телефон или по имейл.

31 март е и крайният срок  кметовете да уведомят РИК за броя на подадените заявления, а РИК да определи броят на подвижните секции за хора под карантина в съответното населено място. Тяхното назначаване пък трябва да стане до 2 дни преди вота - т.е края на дена на 1 април. Пак до същата дата трябва да са готови и изборните списъци за тези секции. За членовете на тези секции ще бъдат осигурени  нужните предпазни средства.

ЦИК вече прати за проверка в МВР и ДАНС лицата, които ще имат достъп до машините. Сега ще направи същото и със списъка на техниците, които ще извършват монтажа на машините по секциите и ще съдействат на СИК при  евентуални проблеми с устройствата. На същата проверка ще подлежат и чуждите експерти, които "Сиела Норма" иска да използва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.